04. Naučnou stezkou

21.12.2002 12:26

Medvědí stezka


    Nejstarší naučná stezka v jižních Čechách (2. nejstarší v ČR), procházející CHKO Šumava. Pěší turistická trasa šumavskými lesy s množstvím zajímavých skalních útvarů a také zastávkou u Schwarzenberského plavebního kanálu. Na jednom místě vzpomeneme na posledního šumavského medvěda, podle kterého nese stezka své jméno.


    Co vás na stezce čeká?
    Naučná stezka prochází jihovýchodní částí CHKO Šumava. Nachází se v okrese Prachatice, nedaleko vodní nádrže Lipno. Stezka spojuje železniční zastávky Ovesná a Černý Kříž na trati Český Krumlov – Volary.  Naučnou stezku je možné absolvovat v obou směrech. Nejvýhodnější je začít cestu z Černého Kříže, která je fyzicky nejméně náročná, jelikož vede z kopce. Je možné si projít i zkrácenou variantu z Jelení do Ovesné, na které navštívíte ty nejkrásnější skalní útvary na stezce. Do Jelení se dá dojet autem, je zde i parkoviště. Stezka vede po žluté turistické značce. Převýšení trasy je 330 m.

 

   Na co se ještě můžete těšit?

    Bärenstein

    – žulový kámen na památku posledního šumavského medvěda, který byl v těchto místech zastřelen 14. 11. 1856. Medvědici zastřelil syn schwarzenberského hajného ve chvíli, kdy se snažila rozsápat čtyři honce. Vycpaná medvědice je dnes jedním z exponátů zámku Hluboká nad Vltavou.

    Schwarzenberský plavební kanál

    – plavební kanál v délce několika desítek km, který sloužil k plavení dříví z nepřístupných šumavských míst až do Vídně. Dnes je významnou technickou památkou.  Podél Medvědí stezky prochází podzemní tunel kanálu (u osady Jelení), uzavřený z obou stran kamennými portály, které samy o sobě mají historickou hodnotu. Horní portál je v novogotickém slohu, dolní je empírový.

    Jelení jezírko

    – uměle vybudovaná retenční nádrž pro zvýšení stavu vody Schwarzenberského kanálu.

      Perníkový vrch

– na jeho svahu se nachází žulové skalní město s řadou zajímavých a romantických skalních útvarů, které vznikly zvětráváním žuly. Na stezce narazíme na útvary pojmenované např.

      Dračí tlama

(v zimě se v ní tvoří rampouchy, které vypadají jako dračí zuby), Skalní hrad, Perníková skála, Soutěska lapků.

    Skalní vyhlídka

(výhled do údolí Vltavy a na přilehlé vrchy Špičák a Knížecí stolec), Lovecká jeskyně, Hřib, Viklan, Mechová pyramida (skalisko porostlé mechorosty).

    Kamenná kráska,

Obří kostky, Medvědí vyhlídka (větráním žuly se vytvořila tzv. okna, odtud je pěkný výhled na Jelenskou horu a Stožec).


    Základní údaje o stezce

    Stezka se nachází v CHKO Šumava. Začíná na železniční zastávce Černý Kříž a končí na železniční stanici Ovesná.  Je dlouhá 14 km, zkrácená trasa vedoucí z Jelení do Ovesné měří 7 km. Stezka má mít informační panely, ale nikde se nám nepodařilo zjistit, kolik jich přesně je a kde všude jsou rozmístěny. Stará verze naučné stezky měla 8 zastávek.  Stezku lze navštívit po celý rok, ve špatném počasí se zvýšenou opatrností. Dobře schůdná je především v létě.  Tištěný průvodce ke stezce byl vydán v r. 1967 („Medvědí stezka“, autor Aleš Záveský), ale již není k dostání. O novodobém průvodci nemáme informace. V infocentrech CHKO Šumava prodávají letáček ve formě mapy, kde jsou spolu s plánkem trasy uvedeny nejzákladnější informace o stezce.

    Trasa stezky

    Černý Kříž (žs) › Rudolfsteig › Rudolfstein › Bärenstein › Schwarzenberský plavební kanál (horní a dolní portál) › Jelení jezírko › Perník (1048 m n. m.) › Obří kostky › Kaple › Soutěska Lapků › Perníková skála › Ovesná (žs)
   

Autoři a historie stezky:  vznikla v roce 1967 díky nadšení prachatických záchranářů,  v roce 2001 byla obnovena

Zdroj: www.naucnoustezkou.cz