05. Kdo si to tu tak pěkně ostříhal nehty...snad né Aleš?!

21.06.2008 10:45

 

Kdo si to tu tak pěkně ostříhal nehty

 

...snad né Aleš?!

 
napsal: PAT
 

         

     Pochod se stával nesnesitelným, ozvaly se moje revmatický klouby, asi se probudily po včerejším brození, nemohl jsem už skoro došlápout. Viktor šel sto metrů přede mnou a občas na mě čekal, mám pocit, že to dělal schválně, abych taky zkusil, jaký to je, snažit se dlouhý hodiny někoho dojít, když konečně počkal, nechal mě zase propadnout.
          Vlny nám pravidelně řvaly do uší, šššš, ššššš, šššš, dostával jsem z toho halucinace, jakoby někdo na mě volal veselým hlasem. Nerozuměl jsem, co ten hlas říká, otáčel jsem se, ale nikdo kromě nás dvou tu nebyl. Měl jsem všeho tak akorát dost. Nad jezerem visela zase ta podivná mlha, táhla se jako tenká stužka od protějšího břehu, závoj klouzal po hladině, konečkama olizoval naše pobřeží. Zmizeli jsme v ní. Ačkoliv dva metry nad mou hlavou pálilo slunce, viděl jsem sotva na pět metrů. Byli jsme v kouři shora prosvíceným od slunce. Nasával jsem ho do nosu, jestli je to skutečně jen vodní pára, jestli to náhodou není kouř z Barguzinu, o kterým nám řekli, že hoří. Nevím, obyčejná mlha to rozhodně nebyla. Zkuste se do toho vžít, do tý fantastický situace.
         Před námi jen kameny a voda a kameny. Nic se nedělo. Nevěděli jsme, co je dál a jakou vzdálenost jsme ušli. Připadal jsem si jak na běžícím pásu, jediný, co se měnilo, bylo složení kamenů pod mojí podrážkou. Popadla mě úzkost, byl jsem naloženej jako uzený v kouři, nikde nic, jen tíseň uvnitř mýho těla, ztracenej na druhým konci světa, vyhublej trpaslík s ušmudlaným kloboukem na hlavě. A nejhorší byl hlad, začínali jsme oba pociťovat nesnesitelnej hlad, pořád jen kolínka a vločky a sem tam nějaká polívka nebo rejže a všechno v takovým množství, že bych toho snědl dvakrát tolik. Kdo nezažil hlad, neví, co to je. To není jen kručení v břiše, když obědváte o něco později než obyčejně. Hlad je odporný sevření kdesi v mysli. Vaše abstraktní myšlení, který z vás dělá člověka, se začne přesouvat ze svý obvyklý polohy kamsi bokem. Mozek se pozvedne z misky a začne se polehoučku otáčet, myšlenky z něho vyletují odstředivou silou volně do prostoru. Je to podobný, jako když si dáte práska trávy, roztočí se takovou rychlostí, kdy se vám zdá, že už se přestal točit, ale on pořád jede. Stáváte se přecitlivělí a slabší a slabší, běžná věc vás dokáže rozesmát šíleným smíchem, až nevíte, čemu jste se začali smát, tak se smějete sami sobě, že se smějete a nevíte čemu. A pak vás popadne šílená úzkost, bezradnost, která vám drtí zbytky svalů a pak i kosti, lepí se na vás ze zdola, zprava, ze všech stran, jste listem papíru sevřeným mezi panelama. Najednou vás něco vyfoukne, podlomí se vám nohy a vy se zavlníte, že skoro spadnete na zem, zkuste opřít papír o stěnu, složí se vlastní vahou. Pomalu, ale jistě se z vás stává hladový zvíře, za který rozhodujou pudy. Stačí, když vám někdo ukáže jídlo a řekne: Na, jez, to je tvoje. Všechno se hned vystupňuje, začnete se chovat jako opice, nutí vás to tancovat a skákat a svaly v obličeji cukají, huba se vám křiví a vy proti tomu nic nenaděláte, protože vás ovládá hlad.
         Moje mysl byla celý hodiny soustředěná jen na to, až ponořím do kotlíku svou lžíci. Před očima jsem měl nejvybranější lahůdky, co znám, kaviárem počínaje a uzeným kuřetem konče. Čekal jsem celej den jen, až se s Viktorem nakloníme nad očouzenou nádobou a budeme střídavě nabírat matlavou hmotu, přesně a poctivě jako hodinky, kdyby někomu upadlo kolínko ze lžíce zpátky do kotlíku, může si při dalším náběru vzít o jedno navíc, takovej byl mezi námi nepsanej zákon. Ostatní věci šly stranou, i kdybych nakrásně procházel krakonošovou zahrádkou.
Než jsme se dostali z kouře ven, držela se nám Líza ukázněně v patách, klopila uši a skláněla hlavu přesně za moje podrážky, třeba měla malou psí depresi, plnou strachu z neznámýho ducha, co se ukrývá v bílým mlíku, který je studený a vlhký a smrdí ohněm. Možná měla strach z toho samýho převozníka jako předtím já. Kdyby se do šumění vln ozvalo zacinkání malýho zvonečku, upevněnýho na špičce černé loďky, a temnej stín zahalenej do mlhy by se kolíbal na Bajkalu, asi by se stočila do klubíčka, aby úplně splynula s bílýma oblázkama na břehu.
         Před smrtí nezdrhne člověk ani pes. Když si ráno navlíkáte na nohy čerstvý ponožky, nikdy nemůžete vědět, jestli to nejsou vaše poslední a kdo vám je sundá. A můžou to bejt klidně měkký bavlněný ponožky, který máte rádi. Třeba jste je dostali od milovanýho člověka a ty ponožky vám ho připomínají, a třeba jste si předtím umyli nohy, aby vám nezasmrádly, a ostříhali nehty. To, že jste si vzali právě tyhle, dokazuje, že pod tvrdou šlupkou přetvářky jste nahý a nevinný jako nemluvňata. Máte strach z něčeho mocnějšího, než je člověk, visí vám to denně nad hlavou a ty fusekle vás před tím očišťují, neboť jste vevnitř něžný a choulostivý jako ta kůže na chodidlech. Zabalili jste si jí do jemňoučký peřinky, aby vás bota nedřela.
        Až někdy v televizi ukážou masakr, všiměte si schválně ponožek mrtvol, vyrovnaných na chodníku, vypadají čistě, a boty na nich obutý jsou přesně tak zavázaný, jak si je ten mrtvej ráno nazul. Ucítíte hrozný sevření na prsou, protože jste právě odhalili člověka. Ještě ráno posnídal, vyčistil si zuby, a pak se vypravil na fotbalovej zápas, kde ho někdo ušlapal, a on byl úplně zdravej, šťastnej a nádhernej, smrt se zdála hrozně daleko a teď z něj zbyla jen tupá schránka s perfektně vyhrnutýma ponožkama až po lýtka. Líza brouzdala po mým boku, očuchávala vyplaveniny - mrtvý zvířátka, boty a uschlý řasy. Chtěla něco zakousnout, dlouho jsem jí neviděl nic jíst, musela mít hlad větší než my. Zavrtěla střapatým ocasem nad dlouhou kostí ještě z části obalenou nezvykle červeným masem. Chtěl jsem jí varovat, aby se nám nenakazila zlou nemocí. Přijdu blíž a ta kost je mi nějaká povědomá, kde jsem jí jen viděl! Aha! Domácí lékař, biologie člověka, rozkopanej židovskej hřbitov. A sakra. Vzal jsem do ruky klacek a zařval na Lízu, zavyla a odběhla stranou. Obrátil jsem kost. Zbylo na ní chodidlo, přeražený koleno a kus pánve.

 

"Co to máš," ozval se za mnou Viktor.
"Nevím, nějakou kost," řekl jsem nejistě. Shýbnul jsem se k prstům, měly ztvrdlý, ochozený bříška a zbytky nehtů.
"Vypadá to jako něčí noha," třásl se mi hlas.
"Blbost!"
"Koukni na to chodidlo, je ještě skoro celý, ... pata je odpadlá."
"Ukaž?" Viktor se skláněl se zkřivenou tváří nad zbytkem nohy, "no jo, tohle žádný zvíře nemá, hele ty dlouhý prsty!"
"A co třeba medvěd," povídám, "ten může mít podobnou tlapu, ne? Přece to není lidský."
"Medvěd nemá nehty a tady, koukej, to je jasnej nehet. Ještě zastřihnutej..," Viktor používal klacek jako patolog ukazovátko.
"Co když je Alešova ...?" řekl jsem, protože mám chorobnou fantazii, "někdo ho zlikvidoval, rozkrájel, opálil na ohni a naházel ze člunu do vody, je to nějaký vočazený." Vyzul jsem si botu a ponožku. Porovnával jsem svou nohu s tím nalezeným pahýlem.
"Kdepak, vypadá to na dítě nebo na ženskou, taková pětka, větší nebude. Já mám desítku." protahoval jsme svoje zapařený prsty posetý puchýřema vedle nehybných nehtů a článků.
"Mně je blbě," řekl jsem, "chci domů, k mamince. Tohle nemám zapotřebí." Moje nádherný, zdravě zapařený prstíky byly plný života a pohybu, cítil jsem v nich bolest a chlad, mohl jsem s nima zahýbat, jak jsem chtěl, a tady ty vedle zůstaly strnulý v křeči a někdo si je tak hezky zastřihnul, omýval je vodičkou proti plísni, obouval si je stejně jako já, chodil s nima na rande a do školy. A vůbec ta noha byla napřed úplně malá a její rodiče na ní byli tak pyšný, jak je pěkně rovná s baculaťoučkýma stehýnkama, jak jim pěkně roste a svalnatí. A teď tady leží jako kus něčeho smradlavýho, čeho se každej střeží potkat a kolem je ta hnusná mlha, nebo kouř. Měl jsem před očima zločin, kterej se tady nedávno stal, odporný ženský kvílení a ještě odpornější řezníkův dech. Vzrušenej, přerývavej dech, pachnoucí od alkoholu, slintající pysky, zvířecí pud. Řezník nebo dřevorubec, probudila se v něm chlípná zvrácenost a nikde nikdo nebyl. Jenom ona, vyděšená, s krásnou nohou, s krásně zastřihnutýma nehtama. Prsa se jí zdvihaly strachem, couvala a klopýtala v lesíku přes klacky, až upadla, dost ...... a pak jí rozkrájel a upekl, vhodil z člunu doprostřed Bajkalu, aby nikdo nic nepoznal. Hned vedle ležel pytel.
Viktor mě chytil chlapsky za rameno: "Čočka, jestli ti je špatně, měli by jsme odejít, aby ses mi tady neskácel.
"Chyběl mu jen bílej plášť moudrýho doktora.
"Je to dobrý," nemohl jsem od nohy odtrhnout oči, "musíme si to tady označit, a až se vrátíme do Severobajkalska, ohlásíme všechno na policii. Nebo o tom řekneme Pašovi?"
Viktor se poškrábal ve střapatý kštici: "Kdepak Pašovi, moc lidí se v těhle končinách nepohybuje, tomu bych pro jistotu nevěřil. Řekneme to až kapitánovi."
"Ne, nejlíp je věřit jenom sobě, nechal bych to až na policii."
"Ty jsou taky zkorumpovaný."
"Chci mít čistý svědomí, třeba někdo někoho teď hledá a pořád doufá a my teď tady stojíme nad nohou toho ztracenýho. Nešťourej se v tom tím klackem pořád."
"Musím mít jistotu, že je to skutečně lidský, nechci vypadat jako pomatenej vystrašenec."
"Vykašli se na to, nemá to smysl....."
Pobíhal jsem kolem a hledal vhodný klády, ze kterých bych postavil stožár jasně vyditelnej z vody.
"Co to děláš?" řekl Viktor lhostejně, sedl si na kámen a tupě mžoural do bílýho mlíka, který se rozlívalo všude ve vzduchu.
Nechal jsem ho být. Vzpomínal jsem na Pepu. Přemýšleli jsme, jak to udělat, abysme nemuseli do smrti pracovat, jedna z možností byla stát se invalidou.
"Takovej invalida nic nedělá, jenom bere prachy a chodí chlastat," smál se Pepa, "víš co, Hosy? Uřízneš mi nohu!"
Řekl jsem mu, že se kvůli němu nenechám zavřít jenom proto, aby mohl chlastat za peníze daňových poplatníků.
"Pojď do toho se mnou, necháme si ujet nohy od vlaku a nikdo nebude sedět, já levou, ty pravou, můžeme se navzájem podpírat. Já tu strašnou bolest klidně vydržím," přemlouval mě. Pepa pěstuje pavouka sklípkana a má stejnej pohled na život jako já, jenom jeho ironie je silnější - oba dobře víme, že to nemyslí vážně. Je schopnej vystrčit nahej zadek na mezinárodní silnici jenom proto, aby dokázal, že má všechny v prdeli. Abych nekecal, to byl můj nápad, ale Pepa ho hned běžel uskutečnit. Pravda, já a Štěpán jsme se pak připojili. Bylo takový skvělý jaro a slavíci zpívali nad voňavým polem a ty lidi v těch autech se někam hnali a smrděli nám pod nos. Leželi jsme předtím ve škarpě a dopíjeli pětilitrovej kanystr vína.
"Radši založíme sektu, já vymyslím filozofii a ty zfanatizuješ davy," navrhl jsem.
"A co takhle založit politickou stranu s neutrálním názvem, to je tady větší džop než sekty. Je to snadnější a až si nahrabeme, opustíme potápějící se loď," uvažoval Pepa, "odjedeme na Bahamy a svět nám spadne k nohám."
Bajkal tajemně šuměl, to hučení nebylo nijak kouzelný a nebo alespoň neutrální jako předtím. Byl to strašidelnej hukot v bílý mlze, plnej strachu o holej život.
"Slyšíš to?" zeptal se Viktor.
"Co?"
"No ten hukot, jakoby jel po jezeře motorovej člun." Za chvíli jsme v mlze zahlídli člun, jel pomalu pár metrů od břehu. Z lodi koukala jen blonďatá rozcuchaná hlava, otočila se na nás.

 

Převozník, hrklo ve mně.
Sešlehanej obličej se pousmál, v pootevřených ústech jsem zahlídl škvíry po vypadaných zubech.
"Hele, ještě se podíváme, jestli tu někde neleží zbytek člověka, a padáme odsud," zatahal mě Viktor za rukáv.
Rychle jsme proběhli okolí, nic jsme nenašli, natáhli jsme krok.
Obcházeli jsme podobnou zátoku jako je Burgunda, tentokrát jsme museli bažinama. Brodili jsme se bahnem, v uších nám bzučeli stovky komárů. Snažil jsem se najít cestu, nejkratší a nejsušší. Vždycky jsme však skončili před kalným močálem. Kusy větví čněly z páchnoucí vody, v každé jsem viděl ruku utopence. Když jsme se počtvrtý vrátili do místa odkud jsme vyšli a kde ležela ta pitomá noha, převzal Viktor velení. Rozhrnoval větve křoví, šlapal jsem v závěsu za ním. Pod nohama se nám objevila cesta vydupaná od koňských kopyt. Vydali jsme se polámaným křovím. Z ohlodaných větviček visely chuchvalce slin, brzo jsme měli od nich špinavý batohy. Za náma se ozvalo šílený praskání větví, zem se zachvěla. Málem jsem se posadil leknutím na zem. Vyplašili jsme celý stádo zdivočelých koní, hověly si v bahně. Včele pádil vyžranej hřebec, zvedal hlavu, ukazoval nám zuby a ržál, za ním běžely klisny s velikánskýma lesklýma očima, kůži měly od bahna, klopily uši, a když se musely zastavit kvůli spadlýmu stromu, vykopávaly nohama za sebe, očima přitom šilhaly dozadu.
"Zatraceně", popadal jsem dech. Trvalo hezkou chvíli, než jsme se z toho šoku vzpamatovali a vyhrabali se z bažin ven. Mlha zůstala za náma, bylo vidět daleko široko. Minuli jsme ohniště, kolem se válely vystřílený náboje z kulovnice, ležely tu ožraný koňský kosti a stažená koňská kůže i s ušima. Viktor se procházel v roji much, krčil čelo a popotahoval nosem:
"Prasata..." Zetlelá kůže přilnula na vyplavený kusy dřev a kameny, jakoby k nim odjakživa patřila, jakoby z nich vyrostla. Líza jí radostně očuchávala, než jsem jí stačil odehnat, snědla kus hřbetu.
Pobřeží před náma se stáčelo do kruhu, na konci špičky byl kopec se strmýma svahama rovnou do vody. Zkusili jsme ho obejít při břehu, ale narazili jsme na skálu, vyšplhali jsme se po svahu nahoru, byla tam zalesněná rovinka porostlá nízkým bagůlnikem.
"Tady je cestička," zakřičel na mě Viktor.
Po půlhodině se pěšinka změnila v pořádnou pěšinu vyběhanou od koní. Rychle jsme pospíchali, abychom byli co nejdál od mlhy, od nohy a koní. Došli jsme na kraj lesa a co nevidíme, před náma tlející kůže z koně, ohniště a vystřílený patrony. Otočili jsme se na patě, jak nejrychleji to šlo.
"Nezapomeň z tý cesty v čas uhnout," křiknul jsem na Viktora, "abysme to zase neobešli kolem dokola!"
U výhledu z lesa jsme se zastavili.
"Tady," řekl Viktor, "tudy musíme dál."
"Ne, tohle je zase to samý jezírko jako u tý chcíplotiny, zase jsme to obešli."
"Neobešli! Koukni támhle!"
Lesklo se tam úplně stejný bahnitý očko jako předtím, jenom v dálce u lesa, uvnitř kulaté zátoky, stála chaloupka jako vymalovaná z obrázkový knížky. Byla u ní ohrada pro koně a na vodě přístavní molo se zaparkovaným motorovým člunem.
"Měli bysme rychle projít kolem, aby nás z chalupy neviděli," řekl jsem.
"Třeba nebudou doma." odpověděl Viktor.
Když jsme přišli blíž, všimli jsme si, že u chalupy pobíhají psy a že u ohniště sedí dva chlapíci, jeden blonďák a ten druhej vypadal z dálky jako Aleš.
"To je Aleš," povídám nadšeně Viktorovi, "a mezi těma psama pobíhá jeho lajka. Vidíš, dohnali jsme ho, není tak rychlej, jak se kasal."
"Možná, na tu dálku to nepoznám."
Abysme se dostali k chaloupce, museli jsme obejít další polouzavřenou zátoku nebo jí přebrodit na nejužším místě. Jako by Burgundě vypadla z oka. Brodil jsem se jako první. Viktor se svlíknul donaha, pod batohem si nechal jen tričko. Brzo mi dosáhla voda pod pás, balancoval jsem nešikovně na špičkách, ke konci zbývalo snad jen deset metrů. Na hladině se pohupoval kus umělý hmoty přivázaný ke kameni, kterej ležel někde na dně, vypadalo to slibně.
"Hele, bojka," volal jsem, "mají tady označenou cestu kudy brodit."
"Čočka! Už mám vodu až po prsa," křičel Viktor, "nezapomeň, že neumím plavat!"
"To přejdem, neboj, proč by tady jinak byla ta bojka."
Když už jsem si ve vodě smáčel kus batohu, vyběhl od chaloupky nakrátko ostříhanej kluk, co předtím vypadal jako Aleš, nastartoval motorovej člun a dojel k nám, vlny mě málem shodily do vody.
"Něljzááá tudááá," křičel do řvaní motoru, "je tam velká glubina." Přijel až ke mně a snažil se mě i s nákladem vytáhnout na palubu. Proud táhnul člun směrem na hloubku v zátoce. Visel jsem loktama zaklesnutej za bok lodi, snažil jsem se dostat nahoru, ale neměl jsem už žádnou sílu. Tomu klukovi bylo sotva patnáct let. Pomáhal mi, jak mohl, jenže batoh mě pořád převracel zpátky. Pod nohama jsem už dávno neměl pevný dno, kopal jsem kolem a nebylo mi to nic platný. Už jsem vysíleně klesal i z batohem do vody, když mě chytl za popruh, tak šikovně, že jsem se nadlehčil a podařilo se mi dostat jednu nohu do člunu, měl jsem vyhráno. Pak jsme vytáhli nahýho Viktora. Líza se zmítala s mokrým čumákem ve vlnách, vytáhli jsme jí sprostě za kůži u krku. Byla šťastná jako blecha, že jsme jí tam nenechali. Na břehu nás obklopila veliká psí smečka ze samých štěňat a asi pěti dospělých psů. Kousali mě do nohou, trhali mi ponožky a tašku na boty. Skoro jsem se ani nemohl oblíknout, jedna černá mrcha utekla s mým tričkem v zubech, zřejmě chtěla, abych si s ní hrál na honěnou.

 

U ohně seděl blonďák. Pozoroval nás a psy a nic neříkal, ani nás nepozval na čaj, měl pruhovaný tričko a v puse skoro žádný zuby. A vůbec jsme si s nima moc nepopovídali, oni se styděli a my jsme toho dneska měli už plný zuby, tak jsme se jen zeptali na Aleše, pak jsme poděkovali za svezení a vypálili co nejrychleji pryč, pryč od lidí, vnořit svý tělo do lesních tišin a v klidu zapomenout na lidskou nohu vyplavenou na břehu nejkrásnějšího a nejzáhadnějšího jezera světa. Blonďák se za náma díval s neurčitým úsměvem na tváři. Nechtěl jsme zkoumat, co se mu honí hlavou, a tak jsme protáhl krok.Líza nás neopustila, přivedla si s sebou dva velký psí kamarády. A tak nás bylo pět, jenže ty psi měli dost divný pohledy, drželi se od nás dál, jako hieny, jakoby čekali, až zdechnem, aby nás mohli sežrat. Na každým kroku jsem cítil dva páry načervenalých očí v zádech. Byli jsme pod kontrolou. Měl jsme obavy, že až se někde sehnu, abych si zavázal tkaničku, skočí mi po krku. Házel jsem po nich kameny.
Na noc jsme si našli louku s nízkou trávou, ze všech stran uzavřenou stromy. Připadali jsme si tam dokonale v bezpečí, zelený plátno stanu hezky splývalo se zelení okolních keřů. Pokládal jsem utrmácenou hlavu na hromádku ze svlíknutých věcí s klidným pocitem, oči se mi pomalu zavíraly, chtěl jsem se rychle zasnít krásným hladovým snem. Hladovým lidem se zdávají nádherně barevný sny, takový ty sny, o kterých máte pocit, jakoby to nebyl ani sen, jakoby to byla pravda. Psi se venku zatočili do klubíčka hned vedle stanu. Věděli jsme o nich a o taky, že mají lehký spaní.
Viktor si dlouho upravoval místo pod sebou, a když si konečně lehnul a koukal do stropu stejně jako já, řekl:
"Co kdyby jsme zažehli cyklus?"
Myslel tím probudit v žaludku nádherný sladký trávení, báječný stahování žaludečních stěn, otevřít kohouty trávicích štáv a mít pusu na chvíli zase plnou slin. Ty dvě slova - zažehnout cyklus - přestaly být pouhými dorozumívacími zvuky, bylo to tak lahodný nechat si v uších zazvonit shluk jejich tónů. Nemohl jsem si pomoct, když jsem je zaslechl, musel jsem se trochu pousmát, šťestí mě v tu chvíli pohladilo měkkou dlaní po tváři, jako bych byl doma v peřinách, bylo mi deset a maminka mi šla dát doborou noc. Tenkrát jsem neměl vůbec žádný starosti, každá smůla nebo stres končili přesně v půl devátý večer, kdy jsem se ztratil pod obrovskou duchnou a zavřel oči.
Někdy jsem se zasmál i nahlas a Viktor taky.
"Tak to sem servíruj," vyjeknul jsem. A Viktor se pomalu vysoukal ze spacáku, zaštrachal v batohu, a pak mi to podal, ten tmavej mazlavej čtvereček, a já jsem napřed ovoněl, to aby se můj jazyk a patro a vůbec celej vnitřek mojí pusy pěkně vybavil slinama, oni se neobjevily jen tak, jako normálně, oni vystřikovaly v gejzírech odněkud zespoda, takovej jsem měl hlad. A pak jsem si tu čokoládu položil doprostřed jazyka a čekal, až se pomalu rozloží a ona měkla a já se snažil rozpoznat všechny příměsi, který do ní cukráři vložili. Odlupovaly se ve vrstvách a proud slin je roztahoval mezi chuťovýma buňkama a vždycky, když se některý dotknul, zacinkala jako zvoneček, jemně zasvrběla a v tu chvíli se pohnuly i vnitřnosti uvnitř mě a mozek mě pochválil za to, jakou mu dělám radost. Byla to bouře drobných výbuchů okolo jazyka a pod ním, který rozehrávaly koncert slasti, jako tisíce malinkých bubeníků, podle nich se pak rozjely smyčce a basy kdesi pod srdcem.
"Máš ještě v puse čokoládu?" zeptal se Viktor.
"Jo, ještě jí cumlám."
"Já taky," zašeptal Viktor. Zadržoval jsem v puse poslední drobeček: "Už jsi jí snědl?"
Neodpověděl, zařezával jako poleno. Otočil jsem se na bok, ale nemohl jsem pořád usnout, poslouchal jsem zvuky noci, jestli jsou od lidí nebo od zvířat. Za roky táboření v přírodě jsem se je naučil rozpoznat. Ze začátku mi to dělalo problémy, v každým ježkovi jsem slyšel lidský kroky, a když nás jednou v Německu obcházel srnec, probudil jsem kámoše, že je tady koženej motorkář a chce se s námi prát. Venku ševelilo listí a do toho šuměly bajkalský vlny. Myslel jsem na všechny noční myši, jak se procházejí po větvičkách v křoví, jak se za ně chytají ocáskama a jak ty větvičky praskají. Snažil jsem se zaměstnat mozek, abych před sebou neviděl načervenalý lidský maso, přichycený na obnažený kosti. Čím víc jsem se snažil, tím to bylo horší. Ze tmy na mě svítily světle modrý oči, leskly se od slz a zaoblenej ruskej hlásek mi šeptal: "Ta noha byla moje, řekni to prosím mojí mámě."
"Nechceš lahvičku slznýho plynu?" odpověděl jsem mu v duchu, "nebudeš se tolik bát!" Hlava s očima byla jako odlesk v umytým okně, záchvěvy neviditelnýho větru rozvlnily černý vlasy, zakrývaly chvílema ty strašně velký oči.
"Nebojím se, ale ty se bojíš."
"Čeho prosím tě, nikdo tady není, jenom Viktor a psi."
"Je tady moje noha, leží pár kilometrů na východ. Říkávali mi, že mám krásný stehna."
Tvář se proměnila v obraz nohy ležící na ohlazených oblázkách. Zamrkal jsem očima, aby ta zpropadená věc zmizela z dohledu. Byla pryč.
"Hele, zavolej mojí mámě," šeptal zase ten hlas, "že jsem v pořádku, ať mě čeká v neděli k obědu." V mozku se mi znova rozsvítil obraz černovlasý holky s rolákem vyrolovaným ke krku.
"Zabij ho!"
"Koho?"
"Toho chlapa, co mi uříznul nohu!"
"Neviděl jsem žádnou nohu a ty jsi jen přelud v mojí chorobný fantazii," promnul jsem si pěstí zrak. Hlásek se zasmál: "Tady, tady jsem..." Uhnilá noha se mi kymácela před obličejem, jakoby jí někdo pověsil do průvanu.

 

"Nech toho, chce se mi zvracet."
"Však ty si to rozmyslíš, přece nevyzvracíš tu trochu jídla, kterou jsi večer snědl, to bys neměl v břiše už vůbec nic. Pojď si se mnou zahrát na honěnou! Jsem rychlejší než myšlenka!" A ta holka v tmavě modrým roláku běhala mezi mýma mozkovýma závitama, schovávala se do nich jako do betonových rour, co se používají na odvodňování polí. Nevěděl jsem, jak si s ní poradit, ať jsem měl oči zavřený nebo otevřený, točila se mi hlava, jako by jí ta holka schválně rozhoupala. Zatvrdil jsem se, že něco přece vydržím.
"Ty holko pitomá, kdo ví, čí je to noha, jsi jen moje chorobná myšlenka, když na tebe přestanu myslet, zmizíš!"
A opravdu, byl klid. Mozek se přestal houpat, Bajkal šuměl a v křoví praskaly větvičky. Zavřel jsem oči. Cítil jsem, že tváří ležím na studeným kamení. Pootevřel jsem znova oči, koukal jsem se zblízka na šlachy odehnívajících prstů. Lezli mezi nima bílí červi, jako v létě v popelnicích, kroutili se v chomáčích a odpadávali na zem. Kapala z nich kalná šťáva.
"Podrbej mě mezi prstama, prosím! Něco mě tam šimrá," řekl ten hlásek.
"Nejsi nic, jsi shluk nehmotných myšlenek, který mě tady straší."
"Podrbej, podrbej, podrbej, podrbej!!" řval hystericky hlas, "to byla moje noha, moje, rozumíš? Já jsem uměla tancovat lambádu nejlíp z vesnice, abys věděl."
"Ne, to není pravda, žádnou lambádu jsi nikdy nemohla tancovat, protože neexistuješ a nikdy jsi neexistovala."
"Tak ty nedáš pokoj," řval ten hysterickej hlásek. Z velikánskýho oka se uloupla průzračná slza, sjela jí po tváři a cinkla o zem, kde se rozbila na tisíc kousků. Bylo mi moc smutno za tu holku, která tancovala lambádu nejlíp z vesnice. Mozek se zase zhoupnul, jakoby na něj narazila jedna z těch bajkalských vln. Viděl jsem temně modrou noc a plápolání plamenů, na zemi ležel kazeťák s ohranou kazetou lambády, nahranou za sebou. U ohně tancovala parta holek a kluků, holky si do rytmu natřepávaly rukama vlasy a s pokrčenýma kolenama kroutily zadkem. Ta v tom modrým roláku to uměla opravdu nejlíp, nadzvedla si sukni, jak to dělají barový tanečnice, místo kolena zasvítila do tmy kost, šlachy u prstů se roztahovaly a stahovaly.
"Máš mě rád?" ptal se hlas.
"To víš, že mám," uklidňoval jsem sám sebe.
"I když mi chybí noha?"
"Mám."
"Tak proč jsi mi to už neřekl?"
"Takový věci se jen tak neříkají, aby se nezlehčily."
"Já tě mám ráda," řekla a viděl jsem zase její obličej a vlasy, jak splývají kolem tváří na ramena, "ale nevím, jestli jsi ten pravý."
"Konec, povídám konec," snažil jsem se najít půdu reálnýho světa pod nohama, "tohle je okraj propasti mezi šílenstvím a únavou z hladu." Drtil jsem si pěstma obě oči. Ve stanu visel vlhkej vzduch jako někde v márnici. Viktor pravidelně oddychoval, s naprostým klidem, jako utahanej dřevorubec. Posunul jsem se hloub do spacáku, kde bylo už krásně teplo, v měkosti peří jsem na nohu úplně přestal myslet. Venku zašustila tráva. Nastavil jsem uši. Psi začali vrčet, slyšel jsem, jak pobíhají kolem, a pak se rozštěkali. Viktor se prudce posadil.
"Co se děje?" vykřikl v polospánku.
"Něco se tam hejbe," povídám v leže. Chudinka Líza má strach z měsíce, myslel jsem si. Poslouchá každý zašumění a je z toho kapku vedle, kolem ní je pitomá černá tma, jen ten měsíc svítí a dělá dlouhý stíny. A pak se znovu ozvalo nepřátelský vrčení a prudkej štěkot. Ve křoví zapraskaly větve, jakoby tam někdo zabloudil a snažil se dostat ven. Po tmě jsem nahmátl nůž a bombičku se slzným plynem.
"Co uděláme?" zeptal jsem se Greenhorna.
"Klid, Čočka, hlavně klid," řekl Greenhorn, "počkáme, co se z toho vyklube." Trvalo to už půl hodiny, psí štěkot se vzdaloval.
"Psi se bojí, opouštějí nás," řekl jsem. Větve silně zapraskaly, už dost blízko. Země se zatřásla, ozvalo se silný koňský zařehtání.
"Zatracený koně, ani v noci si nedají pokoj," zašoupnul jsem se s úlevou hloub do spacáku, "jenom aby nás v tý tmě nepřehlídly." Podle množství úderů kopyt jich bylo celý stádo, chodili sem nocovat, tenhle palouček byl k tomu jako dělanej, obehnanej bezpečnou hradbou z křoví. Uslyšel jsem, jak strašná koňská tlama utrhla trs trávy přímo za plátnem stanu, přesně tam, kde jsem měl položenou hlavu.
"Tak, a dost," vykřikl jsem. Kůň zafrkal a zaržál.
"Ty tlustá, tupá parádo," posadil jsem se. Popoběhl stranou, ale brzy začal chroupat trávu na tom samým místě. Kopnul jsem nohou do plátna stanu. V tu ránu, jako bych vystřelil z pistole, vůdčí hřebec zafrkal a v momentě se ozval dusot a prudký praskání větví, celý stádo upalovalo tryskem skrz drobný keříky pryč.
"Ty koně jsou uplně blbý," řekl Viktor, "voni se v tý tmě snad úplně přizabijou."
A bylo ticho.