09. Bylinky čarodějky Morticie

21.06.2009 01:09

Meduňka
(Melissa officinalis)
 

Hlavní složky: silice (citronelal, citral), třísloviny, hořčiny, sliz a minerální látky

Polarita: ženská

Živel: voda

Vlastnosti: uklidňující

Kuchyňské použití: příprava salátů, ryb, majonéz, drůbeže, vepřového masa, ochucení vína, ozdoba koláčů,  náhrada citrónové kůry

Lidové názvy: doubravnice, doušník, lemonika, marule, matečník, melisa, modra, planá máta, včelanka, rojovník.

Pěstování: Tato vytrvalá, cenná medonosná bylina dobře roste na slunném stanovišti na těžších ne příliš vlhkých půdách zásobovaných živinami. Pěstuje se v zapuštěných květináčích  k zamezení růstu. Dorůstá výšky 90 cm. Rozmnožuje se semeny či dělením starých trsů. Semena vyséváme koncem dubna nebo počátkem května do pařeniště  a na podzim či na jaře v příštím roce rostliny vysázíme na stálé stanoviště. Tam vydrží 3 až 5 let. Rozrůstá se rychle.

 

Sběr: Sklízejí se listy, případně nať a to před květem za suchého podmračného období - červen až srpen. Dále sbíráme květy - červen až srpen. Meduňku sušíme rychle ve stínu při teplotě do 40°C. Za dlouhého sušení droga hnědne!

 

Aromaterapie: silice -  parovodní destilace kvetoucí natě

 

Doporučené kombinace: geránium, nerol, jalovec, ylang-ylang

 

Lékařské použití: Blahodárně působí na trávicí systém, uklidňuje a utišuje bolesti, způsobené nadýmáním či křečemi, staví průjmy, vyvolané úzkostí a napětím a zprůchodňuje střeva v případech zácpy zapříčiněné depresemi a tísní. Ve formě teplého čaje působí na pálení žáhy, napomáhá asimilaci potravy, zejména tučných jídel, takže může být používána jako preventivní prostředek proti nadýmání či pocitům těžkosti. Je výborným lékem na nechutenství - uvolňuje napětí v zažívacím ústrojí. V případech dvanácterníkových či žaludečních křečí lze požívat meduňku společně s měsíčkem či kostivalem. Meduňka je vhodná na mírné bolesti hlavy způsobené zažívacími potížemi. Tato bylina zlepšuje cirkulaci krve a podporuje činnost srdce - léčba nízkého a vysokého tlaku. Napomáhá odstraňovat závratě, hučení v uších, v těhotenství též bolesti hlavy a ranní únavu. Bývá používána jako uklidňující prostředek při astmatu, těžkém kašli a bronchitických katarech. Zvyšuje potivost - snížení horečky, léčba nachlazení, rýmy či jiných lehčích onemocněních nosohltanu. Bere-li se meduňka pravidelně, může odstranit nepravidelnosti menstruačního cyklu, redukuje menstruační bolesti a protože působí jako mírný stimulátor dělohy, lze ji použít k utišení porodních bolestí. Koupele ze silného odvaru meduňky mohou vyvolat krvácení při opožděné periodě. Meduňka je cennou bylinou i v období přechodu - napomáhá utišit návaly, deprese, pocity úzkosti a bušení srdce. Pomačkané listy meduňky, vařené v troše vinného oleje - léčení nežitů.

 

Emocionální použití: Meduňka působí v oblasti srdeční čakry, snoubí a osvěžuje srdce. Výborný prostředek proti depresím, netečnosti, negativním postojům, odvádí z mysli všechny problémy a špatné myšlenky, jež mají původ v melancholii, napomáhá rozveselení, odstraňuje pocity zoufalství a vnáší do života jedince světlo. Příznivě ovlivňuje paměť a schopnost koncentrace. Bylina je vhodná pro Ty, kteří potřebují být milováni, ale neumějí přijímat. Pomáhá zejména notorickým škarohlídům,lidem, kteří se cítí být poraženi, nemohou nalézt smysl života, nemají žádný cíl. Tato bylina má i vedlejší účinky v oblasti sexuální a je vhodná zejména pro ženy, které utrpěly samovolným potratem, byly sexuálně zneužity či prodělali gynekologickou operaci. Napomáhá obnovit pocit ženskosti, nalézt vnitřní integritu a celistvost.

 

Magické a rituální použití: Rituál očisty (pouze pro ženy po prožití sexuálního traumatu). Rituál zdraví, úspěchu.

 

Recepty:

Meduňkový sirup
Na každých 450 g meduňky zalijte 1,75 g vroucí vody, macerujte 12 hodin /poblíž teplého zdroje), přeceďte a opakujte se stejným množstvím. Na 600 ml tekutiny 1 kg cukru a za tepla řádně promíchejte. Sesbírejte nečistoty a stočte do lahví. Vydrží asi 1 rok. Užívejte dle potřeby 3x denně 1 lžičku s trochou teplé vody.

Spalničky - urychlení léčby
4 díly světlice; 4 d. meduňky; 2 d. lékořice; 2 d. květů černého bezu; 1 d. listů violky. Čajovou lžičku směsi vaříme 3 minuty ve třech šálcích vody a poté necháme 10 min stát. Dávkování : 3 x denně jeden šálek čaje.

Deprese
Smícháme 50 g benediktu a 50 g meduňky. Přelijeme 3 lžičky směsi  1/2 l vroucí vody, 5 minut louhujeme, scedíme a užíváme denně 3 šálky teplého čaje.

Nespavost
spojená s poruchami prokrvení dolních končetin a s močovými potížemi. Smícháme 20 g meduňky, 20 g vřesu a 100 g kozlíku. Přelijeme směsi šálkem vroucí vody, 5 - 10 minut louhujeme, scedíme a užíváme denně 1 - 2 šálky teplého čaje.

 

Zdroj: Kniha Světla, autor: Morticie Danešová, r.v. 1999