09. Bylinky čarodějky Morticie

21.03.2001 22:30

 

Měsíček zahradní

    Latinský název: Antemis nobilis
    Hlavní složky: flavonoidy, třísloviny, éterické oleje kyselina valerová
    Polarita: mužská
    Živel: oheň
    Vlastnosti: hřejivé a vysušující

    Kuch. použití: Od dob starověkého Říma se její čerstvé nebo sušené okvětní plátky používaly jako náhražka šafránu. Okvětní lístky do polévek, rýžových a sýrových pokrmů.
    Jiné použití: Tato jednoletka má také kosmetické a dekorativní použití.
    Jiné názvy: kalendule, krusíček, nehtík, pampalík, pazourek, sluníčko, umrlčí karafiát.

    Pěstování: Slunná stanoviště s půdami střed., humózními, s dostatkem vápníku. Bohatá a lehká půda. Snadno se sám vysemeňuje. Vysévá se na podzim či na jaře. Semena se nezahrnují - potřebují ke klíčení světlo. Jednou vysetá zůstává věrná zahradě samovýsevem, s léty ztrácí na velikosti květu, barvy a plnosti, v suchém roce bývá napadán houbovitými chorobami - výšku byliny zkrátit na velikost dlaně - vyrazí zdravé výhonky.

    Sběr: Sbírají se květy, nejlépe v poledních hodinách.Suší se rychle ve stínu. Uchovávat v temnu v uzavřených nádobách. Aromaterapie - extrakcí okvětních lístků oranžově kvetoucí formy se získává silice.

    Lékařské použití:  Žlučové kameny, zánět jater, žaludeční nevolnosti, nechutenství, poruchy trávení, hubení jakéhokoli druhu parazitů, při opakujících se horečkách a odvodňování, pročisťuje krev, při léčení dny, revmatismu a svalových křečí. Zeměžluč pomáhá při opožděných menstruacích a děložních bolestech, včetně porodních. Zbavuje tělo zloby, svoji hořkostí způsobuje vyšší vylučování žluči v játrech a žlučovém měchýři. Na vosí či včelí bodnutí.

    Emocionální využití: Působí na solární plexus a krční čakru. Doporučuje se lidem váhavým a nesmělým, bojácným nebo opatrným. Uplatňuje se při stavech zuřivosti, sebeosočování, náladách. Napomáhá nalézt sebejistotu.

 

    Magické a rituální použití:  Rituály odvahy, vytrvalosti, dlouhé cesty, ochrany, věštecké sny, duchovní síly.  Bylina svatojánských ohňů, u nichž se scházely ženy, vyvolává prorocké sny - zvlášť účinné při hledání zloděje. Vykuřování při obřadech.

 

Recepty

Bolesti v krku

Měsíček přelít 500 ml vroucí vodou a 5 minut nechat louhovat. Poté čaj scedíme. Pijeme dle potřeby.

Krevní čistidlo

Měsíček přelít 500 ml vroucí vodou a 5 minut nechat louhovat. Poté čaj scedíme. Pijeme 2x denně šálek čaje.

Pohlavní orgány

poševní záněty, svědění rodidel apod. Měsíček přelít 500 ml vroucí vodou a 5 min. nechat louhovat. Koupel dle potřeby.

Otoky

Měsíček přelít 500 ml vroucí vodou a 5 minut nechat louhovat. Poté čaj scedíme. Obklady dle potřeby.

 

Zdroj: Kniha Světla, autor: Morticie Danešová, r.v. 1999