10. Psáno střelným prachem

21.12.2002 12:28

 

Revolver Colt Single Action Army (SAA) - model 1872

-Merlin-


    Nejslavnější a nejrozšířenější americký revolver, známý kromě oficiálního názvu pod řadou přezdívek např. jako Peacemaker (Mírotvorce) či Frontier Six-Shooter (Hraničářský šestiraňák). Vyráběn byl v mnoha rážích, s různou délkou hlavně a v mnoha povrchových úpravách.
         Patent na revolver se zadním nabíjením vlastnil R. Whit a ten jej r. 1856 podstoupil firmě Smith & Wesson. (Tento patent se mnoho firem vyrábějící zbraně pokusilo napadnout, ale žádná neuspěla. Zajímavé je, že vlastní konstrukce zbraně R. Whita, na kterou byl patent vydán, byla nefunkční). Ta jej vlastnila až do vypršení plat-nosti r.1869. Firma Colt vstoupila do soutěže o armádní zakázku s firmou S & W s revolverem velké ráže na jeden náboj. V r. 1872 byl revolver předveden americké armádě a ta počátkem roku 1873 objednala prvých 8 000 kusů. (Do 90. let minulého století přes 37 000 kusů). Přijetí do armádní výzbroje určilo i název zbraně, která se však ještě ve větším měřítku rozšířila na americkém Západě mezi zlatokopy a farmáři, lovci i kovboji, a používali ji šerifové i jejich protivníci z řad zločinců.
    Při přestřelce v O. K. Corralu měli tuto zbraň Doc Holliday a všichni Earpové mimo Wyatta (ten měl revolver Smith & Wesson American), vlastnili ji Bat Masterson, bratři Daltonové a mnozí další včetně presidenta Theodora Roosevelta. Billy the Kid a texaský pistolník John Wesley Harding Colt SAA nejen vlastnili, ale byli touto zbraní i zastřeleni, rovněž Robert Ford zastřelil tímto revolverem Jesse Jamese.
    Do roku 1896 byl revolver vyráběn pro náboje s černým prachem, poté pro náboje s bezdýmným prachem. Do roku 1940 bylo vyrobeno 357 859 kusů, v roce 1941 byla výroba přerušena (firma Colt se musela věnovat válečným zakázkám), ale znovu obnovena r. 1955.           
    Mezi hraničáři a kovboji byla oblíbená kombinace pušek Winchester 1873 a Coltu SAA. Obě zbraně byly nabízeny v různých rážích a pokud si zájemce vybral shodnou (nejčastěji 44 - 40 , ale též 28 - 40 či 32 - 20), mohl používat pro obě zbraně shodné střelivo.
    Asi nejneobvyklejší a zcela jistě nejméně užitečnou verzí Coltu SAA bylo provedení "Buntline Special". Dodávalo se s hlavněmi délky 10 palců (254 mm) a 16 palců (406 mm). Delší verze se dodávala s přídavnou rámovou ramenní opěrkou. Vlastnili ji např. Wyatt Earp či Bat Masterson, ale měli je spíše jako kuriozitu do sbírky.
    Firma Colt začala pro velký zájem v 60. letech s výrobou speciálních pamětních modelů. Např. 1000 kusů pozlacených zbraní nazvaných "Pony Express Frontier Scout" ke stému jubileu této poštovní služby či pamětní model k 50. jubileu vzniku státu Nové Mexiko v r. 1962. A vrcholný model byl připraven ke stému výročí vzniku této zbraně.
    Při listování knihou věnovanou jen firmě Colt jsem narazil na mnoho až neuvěřitelně zdobených zbraní. Některé zbraně osázené drahými kameny působily spíše jako šperk než jako funkční zbraň. Pravdou ovšem zůstává, že tento model neodmyslitelně patří k dějinám Divokého Západu a pro mnohého je tím pravým revolverem.