10. Putování Tolštejnským panstvím

21.06.2010 13:45

Stezka loupežníka Pumphuta

Krásná Lípa - po červené značce Krásný Buk /zbytky zříceniny hradu/ - Vlčí hora /rozhledna/ - Brtníky - dále po zelené Brtnický hrádek - Kyjovské údolí - dále po žluté Kyjov - Krásná Lípa.  Celková délka 22 km.

 

Krásná Lípa - Dům U Frinda, Křinické nám. 4 - Nejstarší dochovaný dům v katastru města je učebnicovou ukázkou kombinace barokního vesnického roubeného domu s odstávkou s městským brázděným domem se dřevěným podloubím. Dům byl postaven v roce 1729 a více než 100 let sloužil jako zázemí místních felčarů a ranhojičů, Zillichů.  Zámeček - Vila Hille – Alžběty Hille – Dittrichové. Byla postavena v novorenesančním slohu v letech 1885 -1887 dle návrhu profesora Rentsche z Dráždan. Socha lva - odhalena v roce 1908 u příležitosti 60 jubilea vlády Františka Josefa I a k 50. výročí založení Spolku veteránů v Krásné Lípě. Socha znázorňuje Českého lva trhajícího pruskou orlici, na svém žulovém soklu měla bronzové desky se jmény padlých v prusko-rakouské válce z roku 1866. Autorem sochy byl Klement Grundig z Drážďan, odlita byla za 30.000 Korun drážďanskou firmou Brinling


Krásný Buk (původně německy Schönbüchel) byl gotický hrad, ze kterého se do současnosti dochovaly jen sporé zbytky. Tyto se nalézají západně od stejnojmenné osady Krásný Buk, která je dnes součástí města Krásná Lípa v Šluknovské pahorkatině. Zbytky hradu leží na zalesněném pahorku, který nesl pojmenování Zámecký vrch v povodí říčky Křinice. Zřícenina je chráněna jako kulturní památka České republiky.

 

Vlčí hora se nachází nedaleko Krásné Lípy dosahující výšky 581 m.n.m na jehož vrcholu se nachází  stejnojmenná 16 metrů vysoká rozhledna. Rozhledny jsou kouzelné pro svůj výhled a ani tato rozhledna Vás jistě nezklame. Na jihu dohlédnete na nedaleké vrcholky Lužických hor (Luž, Studenec a Jedlová), na jihozápadě na Růžovský vrch, dominantu Českého Švýcarska, stolové hory v Saském Švýcarsku a za jasného počasí dohlédnete až do Krkonoš.

 

Brtníky jsou nevelkou protáhlou obcí, ležící v údolí Brtnického potoka na severním okraji Národního parku České Švýcarsko. Nadmořská výška obce je 415 až 430 m n.m. V Brtníkách a přilehlé osadě Kopec se nachází mnoho památek lidové architektury - zachovalých chalup v původní nebo jen málo pozměněné podobě, typické pro zdejší oblast. Jsou jimi roubené domy s podstávkou, s původním obložením z břidlice a s tzv. lužickými štíty (štíty chalup obložené břidlicí do různých obrazců). Dále jsou zde v menší míře též domy hrázděné. Z dalších památek je zde především opravená křížová cesta. V obci je obchod se smíšeným zbožím, restaurace a výdejní místo České pošty. Dopravní spojení do Brtníků je vlakové (přes Rumburk, pouze o víkendech a svátcích) i autobusové (přes Rumburk a Krásnou Lípu, pouze ve všední dny). Přímé autobusové spojení je s Děčínem (pouze ve všední dny).


Kyjovské údolí nachází v kaňonu Křinice mezi Kyjovem a bývalou osadou Zadní Doubice, najdete zde stopy po někdejších stavbách skalních hrádků a mlýnů. Nabízí se zde i koupání v přehradní nádrži a několik skalních vyhlídek. Vydejte se lesy až na hranici s Německem, do Zadní Doubice. Cestu protíná velké množství turistických a cyklistických tras.


Krásná Lípa - Dům U Frinda, Křinické nám. 4 - Nejstarší dochovaný dům v katastru města je učebnicovou ukázkou kombinace barokního vesnického roubeného domu s odstávkou s městským brázděným domem se dřevěným podloubím. Dům byl postaven v roce 1729 a více než 100 let sloužil jako zázemí místních felčarů a ranhojičů, Zillichů.  Zámeček - Vila Hille – Alžběty Hille – Dittrichové. Byla postavena v novorenesančním slohu v letech 1885 -1887 dle návrhu profesora Rentsche z Dráždan. Socha lva - odhalena v roce 1908 u příležitosti 60 jubilea vlády Františka Josefa I a k 50. výročí založení Spolku veteránů v Krásné Lípě. Socha znázorňuje Českého lva trhajícího pruskou orlici, na svém žulovém soklu měla bronzové desky se jmény padlých v prusko-rakouské válce z roku 1866. Autorem sochy byl Klement Grundig z Drážďan, odlita byla za 30.000 Korun drážďanskou firmou Brinling.

 

Seznam "Stezky loupežníků Tolštejnského panství":

  1. Stezka loupežníka Vildy

  2. Stezka  loupežníka Kardínka

  3. Stezka  loupežníka Karáska

  4. Stezka  loupežníka Raucha

  5. Stezka  loupežníka Pumphuta

  6. Stezka  loupežníka z Vartenberku

  7. Stezka loupežníka z Heršlberku

  8. Stezka loupežníka Raschauera

  9. Stezka loupežníka z Vrchu Roubený

Bližší informace na https://www.tolstejn.cz/cz/index-vandrovani.htm.  Zde naleznete seznamy turistických zajímavostí, míst kde naleznete Mýta - zařízení, nejčastěji informační centrum, které vydává krejcary za zaplněný list vandrovního pasu. Zde odevzdáváte zaplněný pas za který obdržíte nový vandrovní pas za poloviční cenu.  Dále zde naleznete seznam Nekomerčních zařízení, kde obdržíte razítko do pasu Tolštejnského panství a seznam Komerčních zařízení, kde obdržíte razítko do pasu Tolštejnského panství a při útratě nad 150 Kč obdržíte navíc tolštejnský krejcar.

Přeji krásné vandrování! Ve zdraví prošlapejte boty!

-Fairy-