13. Z Vlčího kotlíku

21.06.2008 10:53


    Na potlach, na vandr, na slezinu, na vodu...

Slaná žemlovka

4 tvrdé housky, 125ml bílého vína, 3 cibule, 2 lžíce másla, 8 plátků eidamu, 3 vejce, 200ml smetany, sůl, pepř, pažitka
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Housky nakrájíme na plátky silné asi 2 cm. Pokropíme je bílým vínem. Částí másla vymažeme pekáček. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na kolečka. V kastrolku rozpustíme máslo a cibulku na něm necháme zesklovatět. Do připraveného pekáčku vyrovnáme krajíčky housky a prokládáme je rozčtvrcenými plátky sýra. V silné vrstvě je posypeme osmahnutou cibulkou. Ve smetaně rozkvedláme vejce. Zálivku ochutíme solí a pepřem a přelijeme jí housku. Pekáček dáme do trouby a dozlatova pečeme asi 20-30 minut. Pažitku nasekáme nadrobno. Hotový nákyp jí sypeme.

    -VLČICE-

Sedmidenní bůček

1 kg vepřový bůček, mletá paprika, masox, nové koření, vegeta, celý pepř, bobkový list. Recept na bůček obalený v koření nebo česneku a na sedm dní schovaný v ledničce.V tlakovém hrnci uvaříme bůček spolu s kořením (nové koření, celý pepř, bobkový list, masox, vegeta). Ještě horký bůček obalíme v mleté paprice nebo v nastrouhaném česneku. Pak zabalíme do alobalu a dáme na týden uležet do ledničky. Když vydržíte to pokušení a těch sedm dní se bůčku ani nedotknete, nebudete litovat! Z vývaru, který nám po bůčku zbude, je nejlepší uvařit zabijačkovou polévku. Stačí přidat jelita nebo jelítkový prejt a podle potřeby kroupy, majoránku a česnek. Sedmidenní bůček podáváme s přílohou dle chuti.

recepty.vareni.cz/sedmidenni-bucek/

Babiččina žemlovka

6 rohlíků, 6 dl mléka, 1 balíček vanilkového cukru, 40 g moučkového cukru, špetka soli, 2 vejce, 50 g rozpuštěného másla, 500 g očištěných jablek, 1 lžička mleté skořice, 100 g moučkového cukru, 20 g másla na polití
Housky z minulého dne nakrájíme na plátky, zalijeme teplým mlékem, vymačkáme, přidáme vanilkový a moučkový cukr, vejce, rozpuštěné máslo a promícháme. Jablka oloupeme, nastrouháme, posypeme mletou skořici a moučkovým cukrem a zamícháme. Ohnivzdornou misku vymažeme a vysypeme strouhankou, dáme do ní polovinu připravených rohlíků, posypeme jablky, zakryjeme druhou polovinou rohlíku, polijeme rozpuštěným máslem a ve vyhřáté troubě upečeme. Upečenou žemlovku posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

 -VLČICE-

DOBROU CHUŤ  přeje Vlčice Morticie


Soutěž pro Vás:

Vyhlašujeme soutěž pro vládce a vládkyně království Žemlovka 100 x jinak!