18. Z Vašeho pera - Darwinova cena

21.03.2001 22:27

Darwinova cena

dodal: George Fox    

 

Jedním z nejočekávanějších momentů každého roku je vyhlášení Výroční Darwinovy ceny. Toto prestižní ocenění se každoročně uděluj lidem, kteří často neuvěřitelnými způsoby, ale přitom při plném vědomí, vykonali skutky, kterými přispěli k vylepšení lidského genofondu, konkrétně tím, že z něho odstranili jedince s defektními geny, čili sebe. Je tedy jasné, že je tuto cenu možné získat pouze a jedině in memoriam. Oblíbenost této ceny se každým rokem zvyšuje, čemuž nasvědčuje i seznam kandidátů nominovaných na letošní ocenění. Pojďme si je představit.

7. místo mezi zúčastněnými získává...
(15. červenec 1999, Alabama, USA)
25-letý muž zemřel na následky zranění způsobených pádem z balkónu ve 3. poschodí. K pádu došlo tak, že dotyčný se snažil doplivnout dále než jeho kamarád. Chlapík zamýšlel vrhnout se dopředu, zachytit se zábradlí a dodat tak svým slinám potřebný moment. Avšak tragicky se přepočítal, protože moment jeho vlastního těla ho vymrštil přes zábradlí a muž tvrdě dopadnul na beton 8 metrů pod balkónem.

6. místo získává...
(11. srpen 1999, Německo)
42-letý muž se zabil při jízdě autem nedaleko Kaiserslauternu. Svědek, který přitom jel za ním, uvedl, že muž kličkoval s autem po cestě, když se místo řízení soustředil na pozorování částečného zatmění Slunce. Náhle prudce zrychlil a vrazil do mostního pilíře. Na očích měl sluneční brýle, které byly dost tmavé na to, aby zatemnily všechno kolem... kromě Slunce.

O 5. místo mezi zúčastněnými se rozdělili:
(25. květen 1999, Ukrajina)
Rybář v Kyjevě utrpěl úraz elektrickým proudem, když chytal ryby v řece Terebli. 43-letý muž zapojil kabely do elektrické sítě ve svém domě a volné konce ponořil do řeky. Elektrický šok zabil ryby, které potom vyplavaly mrtvé na hladinu. Muž šel posbírat svůj úlovek, ale neodstranil vodiče, které byly stále pod proudem. Při brodění v řece si přivodil stejnou smrt, jakou zahynuly i ryby. Ironické na této příhodě je, že muž chytal ryby na smuteční večírek, kterým si chtěl připomenut první výročí úmrtí své tchýně.

a rovněž 5. místo:
(16. srpen 1999, Německo)
Myslivce z Bad Urachu zastřelil jeho vlastní pes. 51-letého muže našli mrtvého u jeho auta v Černém lese (Schwarzwald). Hlaveň pušky byla namířená směrem ven z okna automobilu a jeho smutný pes vyl vevnitř. Předpokládá se, že kohoutek pušky stisknul pes náhodně svou tlapou. Úmyslné zavinění policie vyloučila.

4. místo za účast jde:
(1999, Teherán, Írán)
Za podobných okolností jako v předchozím případě zemřel íránský lovec. Jej ale zastřelil had, který se mu omotal okolo pušky, kterou dotyčný tlačil hada k zemi. Jiný lovec viděl, že oběť jménem Ali, se snažil chytit hada živého a to tak, že ho těsně za hlavou přitlačil pažbou k zemi. Had se však okolo pušky omotal a stisknul spoušť, čímž střelil Aliho do hlavy.

3. místo získává...
(srpen 1999, Austrálie)
Uchlastat se k smrti nemusí být dlouhodobý proces. Allan, 33-letý počítačový technik, prokázal svého soutěživého ducha při soutěži v pití alkoholických nápojů. Bar v jistém hotelu v Sydney vyhlásil pijanskou soutěž známou jako "Divoký Pátek" (Feral Friday), při které soutěžící během 100-minutového limitu získávají body, od jednoho bodu za pivo až po 8 bodů za tvrdou lihovinu. Allan zvítězil se ziskem 236 bodů, což mu vyneslo do slova a do písmene vražednou úroveň 3,53 promile alkoholu v krvi, čímž, jen tak mimochodem, 7-krát překročil australský limit na řízení automobilů, který je 0,5 promile. Po několika výletech do chrámu nestřídmosti, čili na toaletu, se Allan vrátil na místo činu, kde se chtěl z opojení vyspat, ale ze spánku se už neprobral. Soudní lékař odhadl, že po konzumaci 34 piv, 4 bourbonů a 17-ti panáků tequilly během 1 hodiny a 40-ti minut se úroveň alkoholu v Allanově krvi pohybovala mezi 4,1 až 4,3 promile, ale potom, co přestal pít, Allan několikrát zvracel. Cena, kterou zaplatil Allan, byla mnohem vyšší, než pokuta odpovídající 13 000 US dolarům, kterou musel zaplatit hotel za to, že zaměstnanci baru nezasáhli.

2. místo získává...
(28. leden 1999, Velká Británie)
Stádo ovcí zabilo ženu tím, že ji shodilo z útesu. Na Betty Stobbsovu, 67-letou farmářku, se vrhly desítky ovcí, když jim na zadním nosiči mopedu přivezla balík sena. Ovce se vyřítily vpřed, srazily moped, čímž shodily Betty z 30 metrů vysokého útesu do starého kamenolomu u Durhamu v severovýchodní Anglii. "Viděl jsem, jak ovce obklíčily moped. Dále jsem už jen viděl, jak Betty letí ze svahu dolů", řekl reportérům soused Alan Renfry.

1. místo získávají...
(5. září 1999, Jerusalem, Izrael)
Přechod z letního času na standardní způsobil nedorozumění mezi teroristickými skupinami. Přesně v 5:30 Izraelského času explodovaly dvě koordinované bomby v automobilech ve dvou různých městech a zabily teroristy, kteří je převáželi. Zpočátku se předpokládalo, že bomby byly odpáleny předčasně teroristy - amatéry. Důkladnější analýza celé události ukázala, že tři dny před výbuchem Izrael přešel z letního času zpět na standardní čas, protože chtěl přizpůsobit týden Slihot a tak umocnit modlitby před východem Slunce. Palestinci odmítli "žít v sionistickém čase". Dva týdny před posunem času byly bomby připraveny na území kontrolovaném Palestinci a nastaveny na letní čas. Řidiči, kteří měli dopravit bomby na místa určení, ale měli izraelský, standardní čas. Výsledkem bylo, že v době odpálení byla auta s bombami stále na cestě a tak si teroristi přivodili předčasný a nechtěný odchod z tohoto světa.

A výroční Darwinovu cenu pro rok 2000 získávají...
(22. duben 1999, Phnom-Pen, Kambodža)
Desetiletí bojů zanechala v Kambodži mnoho nevybuchlé munice a jiného vojenského materiálu. Úřady stále varují obyvatele, aby nemanipulovali s nalezenými zbraněmi, ale... Tři kamarádi strávili večer popíjením a vzájemným vymýšlením si nadávek v jedné kavárně v jihovýchodní provincii Svay Rieng. Jejich družná debata trvala několik hodin, dokud jeden z nich nevytáhl 25 let starou nevybuchlou protitankovou minu, kterou našel ve své zahradě. Hodil ji pod stůl a všichni tři začali hrát ruskou ruletu - každý vypil drink a potom skočil na minu. Ostatní vesničané ze strachu a zděšení utekli. Po několika minutách se ozvala ohlušující exploze, které tři maníky zabila. Jak uvedly noviny Kampuchea Rasmei, "Nic po nich nezůstalo".

Převzato z internetového denníku „Neviditelný pes".

Mějte se OK.................George FOX.