05. Ohlédnutí za Portou

21.12.1999 21:05

Nikomu z Vás nemusím vysvětlovat co je PORTA a ústečákům teprv ne. Ta letošní proběhla  ve dnech 4.-5.června na tradičních místech. V pátek 4.6. od 14.00 hod. se začalo pařit na terase KD Chemiků jako semifinále.  Zúčastnilo se 12 kapel, jmenovitě:

JAGGOSSY - Šumperk,

MEDART - Praha,

FALEŠNÁ  KARTA - Nové město na Moravě, PAĎOUŘI - Česká Lípa,

BERENIKA - Frýdek Místek,

MAGISON - Hořovice,

JARABÁCI - Praha,

NEDOMA  MIROSLAV - Trenčín,

RYBY - Brno,

FUN TRIO - Praha,

PAUZA - Strakonice a TREPKA - Nejdek.

    Z nich porotu nejvíce zaujaly: Fun Trio, Ryby, Trepka, Jarabáci, Magison a Medart a proto postoupili do sobotního finále.  Kolem 19.00 hod. se KD začal hemžit postavičkami v maskáčích a kloboucích a mezi nimi bylo možno zahlédnout některé začínající muzikanty i hvězdy country muziky.  V 7.30 hod. to všechno vypuklo na hlavním sále KD.  Vlajka zněla sálem a večer věnovaný našemu královskému městu, které slavilo velké výročí (750 let první zmínky o královském městě Ústí nad Labem) mohl začít.  Jako první vystoupil čím dál lepší Čtyřlístek se svými spirituály, ale objevily se i prvky svingu a jazzu.  Poté nastoupil kytarový Paganini - Štěpán Rak, který věnoval svoji novou skladbu „Střekov" našemu městu.  K dalšímu vystoupení Pacifiku není co dodat. Legenda Porty velmi dobře známa všem co mají co do činění s vandrováním.  A úplně skvělé jsou hlasy Heleny Maršálkové a Marcely Voborské. Dvojice Paleček + Janík a jejich vtipné dialogy jsou moc fajn. No a závěrečná vypalovačka - Druhá Tráva Roberta Křesťana nezklamala. Nejlepší bluegrasová kapela oceňována nejen u nás, ale i v USA. Několik přídavků bylo jasným signálem, že závěr tohohle večera měl úroveň nej, nej.  V sobotu 5.6. to v letním kině bzučelo jako v úle.  Kolem 14.00 hod  to vše začalo a pařilo se, až do ranního kuropění.

 

A kdo letos bojoval o keramické Porty?

BYLO NÁS PĚT - Kostomlaty p. Milešovkou, ELDORÁDO - Veselí nad Moravou,

MEDART - Praha,

JARABÁCI - Praha, ŽABY - Brno,

FUN TRIO - Praha,

PROČ NE - Hradec Králové,

MORGÁNA - Ostrava,

MUSICA PLACONIA - Plzeň,

RYBY - Brno,

NÁVŠTĚVA - Kutná Hora,

TREPKA - Nejdek,

MODRÝ HOUSLE - Příbram,

MOŠNY - Brno,

MAGISSON - Hořovice a

KVOKÁL - Praha.


    Kapely se střídaly, muziky bylo nedohled a do toho mluvené slovo Jindry Šťáhlavského a vynikajícího Petra Novotnéo. Mezi soutěžícími se objevilo i spousta dobrých a osvědčených profíků, zejména pak zahajující ZLATÝ OREL, který zdatně čelil vypnutému proudu a hrál.  Dále nás potěšili svou muzikou: FRANTA NEDVĚD se svou skupinou DRUHÉ PODÁNÍ, HARVESTI - Bratislava, ŠTĚPÁN RAK, ČERVÁNEK, AURIS, NÁPLAVA, KAPITÁN KID, FEŠÁCI, TRNÍ, WABI DANĚK s MILOŠEM DVOŘÁČKEM, NAČAS, RELIÉF a MODROTISK. Vydařilo se!!!


         Přišlo vyhlášení vítězů Porty 1999 ............

 

TRAMPSKÁ PORTA 1999

Interpretační Porta: Magison Praha

Autorská Porta:  Jarabáci Praha  (píseň Kalamajka)

Divácká Porta  Kvokál Praha*


*/ Doporučuji! Znám se s některými členy osobně a vím, že umí hrát dobře nejen na pódiu. Za kvalitu, kterou přináší rok co rok finále Trampské Porty

TREPKA - NEJDEK

     Počasí se vydařilo, opilců ubylo (na výjimky), muzika dost dobrá, ceny mírné. Takže se sejdem zase na tý naší Portě v Ústí a někde se tam nahmatáme ... Čauky

 Napsal: Šerif Míňa Pyfko