09. Bylinky čarodějky Morticie

21.12.1999 21:09

 

 

V následujících číslech tohoto časopisu se zde budete setkávat s Vlčí stránkou, na které si budete moci přečíst něco málo o bylinkách. Pokud mi bude známa, bude stručně popsána její historie. Dále výskyt, pěstování, sběr, lékařské, emocionální a rituální použití rostlin. Díl první je zaměřen na byliny Slunce. Recepty nebudou chybět .

Žijte ve zdraví
Vlčice
 

Heřmánek

Prvek: oheň

Signatura: Slunce

Vlastnosti: hřejivé a vysušující

Latinský název: Chammomilla recutita L., Chamaemelum nobile L. All.

Signatura: Slunce

Hlavní složky: éterické oleje, kyselina valerová, flavonoidy, třísloviny, Silice (azulén, bisabolol, farnesen), apigenin, cholin, sliz, hořčiny.

Polarita: Mužská

Božstva: Ra, Cernunnos

Kuchyňské použití: Jarní polévky

Jiné názvy: Rmenec sličný, marunka, harmoníček, ormánek, kamilka, rmen, rumánek.

Pěstování: Slunná stanoviště s půdami středními, humózními, s dostatkem vápníku. Vysévá se na podzim či na jaře. Semena se nezahrnují - potřebují ke klíčení světlo.

Sběr: Květy se sbírají za suchého počasí od července do září po rozvinutí úborů a suší se v tenkých vrstvách ve stínu při teplotě 35°C. Silice pro aromaterapii se získává parovodní destilací poupat, květů, listů.

Doporučené kombinace: růže, geránium, levandule, bergamot, citron, majoránka, nerol, ylang-ylang, rozmarýn.

Lékařské použití: Potíže trávicího systému a nervové poruchy. K potlačení bolesti hlavy, úzkosti, nespavosti, bušení srdce a na bázlivost. Vhodné pro děti trpící nočními můrami, k utišení bolestí při růstu zubů. Lze jej použít jako ústní voda k potírání dásní. Dále na žaludeční vředy, zauzlení střev, průjmy, zácpy a jiné střevní potíže, usnadňuje vstřebávání potravy. Při nachlazení pomáhá napařování ze sušených květů, při nechutenství se vařil hořký heřmánkový čaj. Lidem s mastnou pletí slouží k oplachování obličeje speciální heřmánkový výtažek. Také pomáhá při bolestech uší, neuralgii, otocích a zanícených ranách. Blahodárný vliv na ženské orgány, na uklidnění menstruačních bolestí, k podpoře menstruace, na předmenstruační napětí a k regeneraci po porodu. Výborným prostředkem k ošetření pleti, odstraňuje zarudlé skvrny a tónuje pleť. Dětem se věší tato bylinka nad postýlku - odhání nemoci. POZOR: přivolává spánek!!! NEVHODNÉ PRO TĚHOTNÉ ŽENY! NEUŽÍVEJTE DENNĚ! může zapříčinit vznik zánětů pojivových tkání a nervózní neklid.

Kontraindikace: Při běžném užívání nejsou známy, velké předávkování způsobuje nevolnost. Dlouhodobé užívání může vést k poruchám sliznic. Do směsí přidáváme bez omezení. Možné alergické reakce.

Kombinace s ostatními bylinami: Kombinace téměř libovolná, kromě drog, které mají zcela odlišný způsob přípravy (dubová kůra, fazolové lusky). V takovém případě se musí obě drogy připravit zvlášť a výluhy spojit

Emocionální použití: Působí v oblasti čakry solárního plexu. Uklidňuje, utišuje a napomáhá soustředění - při záchvatech vzteku z obav ( emočně deprimované, nemilované a nepotřebné). Vhodné pro popudlivé, přecitlivělé a roztěkané osoby. Dává pocit dobré pohody a bezpečí. Odstraňuje zmatenost a netečnost. Čakra solárního plexu je místo odkud lze čerpat energii ostatními, pokud ji nemáme uzavřenu a kteří nemají sebeobranný instinkt a umožňují tak jiným osobám odčerpávat svoji energii - heřmánek pomáhá uzavřít tuto čakru.

Magické a rituální použití: Heřmánek symbolizuje trpělivost v neštěstí a skromnost. Bývá spojován s Bohyní Dianou - používán vyššími kněžkami. Dívky a ženy, které heřmánek užívaly vynikaly psychickými, telepatickými a jasnovideckými schopnostmi. Pro zahnání smůly se spalují heřmánkové květy a pro zajištění příjemného prostředí v pokoj se rozsypávají květy po podlaze. Při obřadech bývá používána tato bylina pro podporu snášenlivosti a pokory.Rituály - láska, peníze, spánek, očista. Jedná se o rostlinu ochrannou a očistnou. Sype se kolem domu - odvrací kletby a kouzla proti obyvatelům vyslaná. Použijte heřmánkového kadidla v místnosti umírajícího - ulehčení přechodu do jiného světa. Při všech povzbuzujících rituálech pro ženy a dívky. Kadidla se též užívá k usnadnění meditace. Spojení se sluneční energií. Součást bylinných amuletů pro zvýšení účinku amuletů. Posvátná bylina Letního slunovratu - vhazuje se do ohně, přidává do kadidel, do poháru a do věnců. Rostlina bezpečí - v oknech a ve dveřích. Na zahrádce jako bylinka strážná. Ctěn jako květ boha slunce v starověkém Egyptě.

    

Recepty

Onemocnění nosní sliznice a furunkl: 1 čajovou lžičku heřmánku přelijte šálkem vroucí vody. 5 min louhujte. Sceďte. Výplachy nosu provádějte každé dvě hodiny.

Čaj pro podporu otěhotnění:  1  Vezmeme 70 g heřmánku, 150 g dobromysle, 50 g slézu, 150 g šípku, 100 g macešky, 200 g řebříčku a 200 g meduňky. Bylinky promícháme, hrst jich dáme do vody a necháme přejít varem. Louhujeme alespoň deset minut a pijeme dvakrát denně před snídaní a před spaním.

Heřmánkový olej: Do lahve d dáme až po hrdlo čerstvé květy heřmánku, nasbírané za slunného a teplého počasí. Zalijeme olivovým nebo slunečnicovým olejem. Uzavřeme a necháme 14 dní stát na slunci. Květy musí být v oleji ponořeny. Pak přefiltrujeme přes plátno, vylisujeme a uchováváme v chladničce. Použití: zevně jako mazání na neuralgie a popáleniny.

Heřmánkový likér: 75g kořínků heřmánku rozemeleme na prášek, prosejeme a namícháme do 1 l žitné. Necháme 14 dní vyluhovat a přefiltrujeme. Použití: 3x denně 10 kapek, proti revmatismu.

Proti průjmu: Heřmánek květ 20g Máta list 20g Ostružiník list 20g Řepík nať 20g Nálev z 1 KL na šálek vroucí vody, 5 minut vyluhovat. Použití: 3x denně šálek před jídlem, vhodný i pro děti.

Nadýmání: heřmánek květ 25g Mochna husí nať 25g Mochna nátržník koř. 25g Nálev z 1 KL na šálek vody, vyluhovat 10 minut Použití: ráno a večer šálek, vždy nalačno.

Na spaní: heřmánek květ 20g Meduňka nať 20g Chmel šištice 30g Nálev z 1 PL na šálek vroucí vody, 10 minut vyluhovat. Použití: šálek čaje před spaním. Na nespavost, neklidný spánek, nervové předráždění.

Bolestivá menstruace provázená nadýmáním: heřmánek květ 20g Máta peprná list 20g Kozlík kořen 10g Kmín plod 10g Anýz plod 10g Nálev z 1 PL směsi na 200 ml vroucí vody, nechat 10 minut vyluhovat. Použití: 2-3 šálky denně po dobu obtíží.

Veterinární použití: Baktericidní účinek, při zánětlivých onemocněních střevního traktu, plynatosti a křečích nebo při intoxikacích. Podává se suchý, nebo jako nálev (1 váhový díl heřmánku na 10 váhových dílů vody). Telatům vnitřně ve formě nálevu v dávkách 2-3 ml na kg váhy telete, 30-40 minut před krmením, 2-3x denně. Nať heřmánku dáváme koním a kravám 25-50 g, malému rohatému skotu 5-10g, prasatům 2-5g, psům 1-3g, slepicím 0,1-0,2g.

Zdroj: Kniha Světla, autor: Morticie Danešová