04. Toulky světem - Buenos Aires

21.06.2008 10:44


EXPEDICE Jižní Amerika 2004

V Buenosu na jižní straně světa je teplo, když u je nás zima, a tak co doma. V zimě 2003 - 4 už to bylo opravdu dlouho od poslední velké cesty do Moskvy a přilehlého okolí. Toulavé boty začaly zase ve skříni podupávat a v GTS zrovna byla Valentinská nabídka a v ní letenka pro studenty do Buenos Aires za 10000 Kč, tedy za poloviční cenu. Od nepokojů v Argentině to byly dlouhé dva roky  a žádná pořádná známá válka v Jižní Americe nebyla, a tak jsme se vydali přes Milano s Air Italia na cestu. Dvanáctihodinovej let se dá přežít  a potom už jsme byli v Argentině.

Byl krásnej březen, léto už ztrácelo sílu, ale na naše poměry (po zimě promrzlej Středoevropan) bylo vedro dost. Buenos má určitě chudá až chudinská předměstí, do kterých není radno pro turistu chodit. Ve městě žije přibližně 12 milionů obyvatel, ale cestu z letiště jsme zvládli obyčejným linkáčem a docela to šlo. Rumunsko v Evropské unii by se mohlo hádat a možná by i prohrálo. Nicméně jsme se nechali vyhodit na ulici Plaza de Mayo, která vede od Senátu k prezidentskému paláci, ano je to ten kde zpívala Madonna v muzikálu Evitu. Tato hlavní třída je ještě křížena třídou 9. července, která vede kolem obelisku a je také údajně nejširší třídou na světě. Jestli je, to nevím, ale sakra špatně se přechází   i když tam jsou semafory, je to na několikrát.
  
Dále z Plaza de Mayo vede také nejluxusnější promenáda v Argentině zvaná Florida. Další důležitý orientační bod je námořní přístav u břehu zálivu, který patří Atlantiku, do nějž  vtékají  řeky Paraná a Uruguay.  Ubytovali jsme se hned v ulici vedle Senátu, v které jsme hledali úplně jiný hotel, ale našli jsme Cibelias. Pokoj pro dva na noc stál 150 Kč a v ceně byla sociálka i s bidetem na pokoji a také kabelová televize s nejmíň 50ti programy, z nichž třetina byla o fotbale, a jedním, který vysílal v českém znění filmy se španělskými titulky (Vesničko má středisková).

No a dál už jen telegraficky. Pak jsme vyšli ven nasávat atmosféru velkoměsta. Psí hovínka a levné supermerkádo a před Senátem u pomníku Dvou senátů válející se bezdomovci a snad i demonstrující. Demonstrace, to je v Argentině národní sport. V hospodách se pojídá samej dobrej steak od argentinských kraviček, co se pasou na pampách. Na promenádě Florida jsou umělci, šlapky a banky, některé ještě měli na sobě znát předešlé pouliční bouře. Před prezidentským palácem se člověk může pomodlit v metropolitní katedrále a rozjímat může třeba taky ve čtvrti

La Recoleta na nejprestižnějším hřbitově, kde také leží pochovaná Evita. Nebo si může tamtéž zajít do ZOO, které je takové fajn a mají tam i naše srnky.  A pokud si chce od města odpočinout, může zajít do přístavu a skočit na loď do nedaleké Uruguaye do městečka Colonia del Sacramento, které založili Portugalci a je tam pohodově provinčně.

         Tolik Buenos Aires.        
               A kdo se tam chystá, tak ať mu dujou dobré větry.

https://www.mlnarik.estranky.cz/stranka/seznam-procestovanych-zemi

    - Frenky -