05. Psáno v sedle

21.12.2002 22:44

 

Psáno v sedle

-MERLIN-



    Anglický plnokrevník

    Asi nejznámější plemeno sportovních koní je Anglický plnokrevník. Byl vyšlechtěn především pro dostihy, ale s úspěchem se používá i v ostatních oblastech jezdeckého sportu. Nezanedbatelný podíl má také na zušlechťování plemen teplokrevných koní. Snad každý si dokáže představit tohoto hrdého koně s ušlechtilým původem, skvělého atleta a bohužel také choulostivou primadonu. Jeho cesta do koňské historie vedla staletími.
        V patnáctém století byla koňská populace v Anglii zdecimována třicetiletou válkou Růží. Jindřich VIII. zahájil program na záchranu a obnovu koní v ostrovní říši. Přikázal šlechtě chovat a dovážet koně a založil hřebčín v Elthamu. Chov a dovoz koní od té doby podporovali všichni angličtí panovníci. Dováželi se především koně orientálního původu, pověstní svou kvalitou. Nejznámější z nich jsou Byerley Turk, Darley Arabian a Godolphin Arabian. Tyto tři koně můžeme spatřit v naprosté většině rodokmenů ušlechtilých plnokrevníků. Mnoho z koní se do Anglie dostávalo křivolakými cestami, arabští majitelé si jich cenili a neradi se s nimi loučili. Sir John Fenwick sehnal pro panovníka dodnes neznámým způsobem celé stádo znamenitých klisen. Dostalo se jim názvu Royal Mares, královské klisny, a dostihový svět si jich cení jako nejdůležitějších pramatek anglického plnokrevníka. Romantický osud měl i Godolphin Arabian.
    Dostal se do Francie jako část okázalého daru tuniského beje francouzskému králi. Ovšem tam si ho moc nevážili a tak skončil na ulici, kde tahal sudy s vodou. Naštěstí si ho všiml anglický turista pan Coke, který poznal aristokrata v nesnázích. Koupil ho a přivezl do Anglie, kde se dostal k siru Godolphinovi v úloze teasera - hřebce určeného k rozněcování klisen. Kůň dosud snesl ledacos, ale vše má své meze. Podle legendy se zamiloval do klisny Roxany, v rozhodující chvíli ho však od ní odvedli a přivedli plemeníka Hobgoblina.
    Jenže Godolphin Arabian se stájníkům vytrhl, v urputném zápase soka kopyty zabil a Roxanu kryl sám. Z romantického spojení se narodil hřebec Lath, nejobdivovanější kůň dostihových drah třicátých let 18. století.
    Dostihy, zkouška kvality koní, se postupem času přeměnily v mohutné sportovní odvětví, pro které je anglický plnokrevník chován.Tento kůň není univerzálním zvířetem pro běžnou práci. Je vcelku jednostranně zaměřen a původní záměr chovatelů, vyšlechtit koně pro války a lov, vzal postupem času za své. Nicméně příznivci dostihů na něho nedají dopustit a jeho vliv na koňskou populaci je obrovský. Vždyť s přispěním jeho krve vznikly mnohé slavné koňské rody.

    -MERLIN-