09. Bylinky čarodějky Morticie

21.12.2002 23:00

Oman

Latinský název: Inula Hellenium
Hlavní složky: silice, hořčiny, triterpeny, slizy, inulin
Polarita: mužská
Živel: oheň
Vlastnosti: hřejivé a vysušující

    Název je odvozen od údajně nekrásnější dívky Starého Řecka Heleny. V Dánsku se jí říká Elfi šťovík. Oman je zmiňován již ve středověkých herbářích.

Pěstování:
    Tato vysoká odolná trvalka se pěstuje ve vlhké půdě. Dorůstá 2 m. Množí se dělením kořenů.

Sběr:
    listopad až březen kořen (ve druhém roce - pokud možno čerstvý)

Lékařské použití:
    Lze ji využít při akutních astmatech, černém kašli, bronchitidě, chronických katarech (hlenovitá onemocnění protichůdná těm, jež jsou zapříčiněná Měsícem a Venuší).

 

Zahřívá a upevňuje plicní tkáně, usnadňuje vykašlávání, omezuje vznik zánětů a přispívá k likvidaci infekci. Zvyšuje potivost, je účinný proti kašli, který se dostavuje v průběhu noci anebo při poloze vleže.
 
POZOR:
Bylina horká a vysušující - může přivolat horečnaté stavy. Užívejte velmi zřídka a v malých dávkách u cholerických a sangvinických typů povah.


Emocionální využití:
    Působí v oblastí čelní čakry a tak zvaného "Vyššího myšlení". Je vhodný zejména pro intelektuály. Zejména pro ty, kteří ve své mysli opomíjejí své fyzické tělo. Tito jedinci bývají pohublí, kostnatí, nezdravě vyhlížející, často citově zatuhlí. Oman pomůže těmto lidem odstranit citovou zablokovanost. Naučí jedince uvolnit se a více důvěřovat vlastním pocitům. Podle potřeby užívejte 5 kapek tinktury denně.


Magické a rituální použití:
    Čelní čakra je spojována s jasnozřivostí, schopností vidět čistě, schopnosti rozvíjet nadsmyslové vnímání. Chceme-li vědomě ovládat sílu své představivosti, je lépe použít spirituální vůli než emocionální, která vychází z oblasti solárního plexu. Energie čelní čakry je neutrální, nemá citové zabarvení. Využití rostlinných sil: láska, ochrana, duševní síla.
 

Recepty s omanem

Spojení s transpersonální vůlí
    Oman použít jako kadidlo.
Nachází-li se měsíc ve vzdušném nebo zemním znamení, najděte si později v noci klidné místo, kde nebudete rušeni po dobu 15 minut. Zapalte tři svíce: bílou, modrou a žlutou. Na žhavou plotýnku položte sušený oman a sečkejte, až se vzduch naplní jeho dýmem. Pohodlně se posaďte a uvolněte své tělo. Soustřeďte se na místo mezi svým obočím. Několikrát se zhluboka nadechněte a vydechněte, zkuste si uvědomit pramínek světla, který vychází z tohoto místa. Posvítí Vám na oblasti vašeho života, jež potřebují být vyjasněny. Nechejte se zaplavit různými představami a pocity, nerozebírejte, neanalyzujte, ale ani je neodmítejte. Dopřejte si čas k objevování. Pokud máte pocit, že jste skončili, vraťte se zpět do místnosti v níž meditujete. Otevřete oči a zážitky zapište. Je možné, že k nalezení řešení budete potřebovat několik meditací.
 

Omanové víno
    V jednom litru červeného vína macerujeme za občasného protřepání 75 g kořene omanu. Po deseti dnech přecedíme a dochutíme medem. K podpoře chuti, žaludeční tonikum, lék proti kašli. Dávkování: dvě vinné sklenice denně.


Utišující čaj proti bronchitidě
    Smíchejte stejné množství omanového kořene, tymiánu, kopřivy a plicníku lékařského. Jednu čajovou lžičku přelijte do poloviny šálku vroucí vodou a nechejte odstát. Užívejte 2x až 3x denně.

Zdroj: Kniha Světla, autor: Morticie Danešová, r.v. 1999