13. Z Vlčího kotlíku

21.06.2000 15:14

Na potlach, vandr, slezinu...

PIKANTNÍ  HOUBY

1 talíř hub, 2 cibule olej, 4 lžíce rajčatového kečupu, papriková vegeta, 1 sterilovaná okurka, sůl, mletý pepř, sójová omáčka, 1/4 lžičky drceného kmínu.
Jednu cibuli nakrájíme na drobno, zpěníme na oleji, přidáme houby nakrájené na plátky a za stálého míchání je podusíme. Přidáme kečup, vegetu, několik lžic vody a dusíme, až houby změknou. Vmícháme na kostičky nakrájenou okurku, další přísady, jednu drobně nakrájenou cibuli a minutu podusíme. Napěchujeme sklenici. A jede se ven :-)

- Bobřice -

Mátové osvěžení

silný mátový čaj, med, minerální voda, kostky ledu, lístky máty. Vychlazený mátový čaj osladíme medem, doplníme vychlazenou minerálkou, přidáme led a ozdobíme lísky máty.

- Vlčice-

Slavnostní žemlovka

300g housek (asi 6 kusů), 1/3l mléka, 500g jablek, 60g krystalového cukru, skořice, kůra z 1/2 vosku zbaveného citronu, 60g másla, 40g hrozinek, 30g oříšků, 1/8l mléka navíc, 1 vejce, máslo a strouhanka na vymazání dortové formy.
Žloutkový krém: 200g mléka, 2 žloutky, 50g krystalového cukru, vanilkový cukr, 20g hrubé mouky, pevný sníh ze 4 bílků.
Housky, nebo nesypané rohlíky nakrájíme na plátky a navlhčíme mlékem. Dortovou formu, nebo kastrol vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, načež klademe do ní vrstvu navlhčených housek, vrstvu na plátky nakrájených jablek, posypeme je cukrem se skořicí a kůrou, hrozinkami a sekanými oříšky. Na to dáme opět nakrájené housky, pokapeme máslem, přidáme jablka, cukr se skořicí, hrozinky a sekané oříšky. Povrch poklademe opět navlhčenou houskou, pokapeme máslem a celek zalijeme trochu mlékem, ve kterém jsme umíchali 1 vejce a žemlovku pečeme v mírnější troubě asi 3/4 hodiny. Mezi pečením ji poléváme zbytkem mléka s vejcem.Před podáváním potřeme žemlovku žloutkovým krémem a dáme na asi 3-5min. do horké trouby zrůžovět. Potom žemlovku upravíme na mísu a podáváme horkou. Žloutkový krém: Do hrnku s mlékem rozšleháme žloutky, přidáme cukr, vanilkový cukr, a mouku. Hrnek postavíme do vodní lázně (kastrolku s vařící vodou) a šleháme tak dlouho, až tekutina zhoustne na tuhý krém. Odstavíme a chvíli mícháme, až trochu zchladne (aby se nevytvořil škraloup). Prochladlý krém zamícháme do pevného sněhu. P.S.: Místo žloutkového sněhu můžeme použít pouze tuhého, slazeného sněhu z bílků.

-Morticie-