13. Z Vlčího kotlíku

09.12.2012 20:23

Na potlach, na vandr, na slezinu, na vodu...

Domácí čokoláda babičky Marie

50 g kakaa, 250 g cukru-moučky, 250 g tuku Ceres, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce škrobové moučky. V pánvi rozpustíme tuk. Všechny ingredience smícháme na papíru, dáme do cedníku a pomalu přesíváme do rozpuštěného tuku.Potom směs odstavíme z plotny a necháme chvíli ztuhnout a přidáme 1 polévkovou lžíci rumu. Směsí pak naplníme formičky a necháme v chladu ztuhnout.

Marie Kuncová

Vdolky babičky Aničky

¼ kg hladké mouky, ¼ kg polohrubé mouky, 1 sáček sušeného droždí na 0,5 kg mouky, ½ lžičky soli, 30 g másla, 20 g sádla, 30g oleje, asi ½ l mléka
2 žloutky. Mouku smícháme a dvakrát prosejeme přes síto do mísy, přidáme sušené droždí (kdo je zvyklý na kvásek použije asi 20 g droždí, cukr, vlažné mléko a trochu mouky a po promíchání nechá na teple vzejít. Vykynutý kvásek vlijeme do mísy s moukou a dál pokračujeme dle postupu), sůl a žloutky. Rozpustíme máslo a sádlo, přidáme olej a mléko a zahřejeme na teplotu asi 40°C - vlažné. Po té postupně přilíváme do důlku ke žloutkům a zapracováváme vařečkou, znovu přilijeme a zapracujeme další mouku a takto pokračujeme, až vznikne středně husté těsto. Dle potřeby můžeme přidat další vlažné mléko. Vypracujeme těsto vařečkou přibližně 10 - 15 minut do té doby, než začne tvořit občasné bubliny. Potom těsto upravíme v míse na bochánek tak, aby nebylo nalepené na okrajích a neosychalo, mírně zaprášíme moukou proti oschnutí, zakryjeme čistou utěrkou a necháme ne teplém místě kynout. Vykynuté těsto by mělo mít 2 - 3 x větší objem. Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící bochánky, které mírně pomoučíme a v ruce zpracujeme na kulatý tvar. Klademe na máslem vymazaný plech s mezerami asi 2 - 3 cm. Na teplém místě zakryté utěrkou necháme ještě na plechu vykynout, po té mašlujeme rozšlehaným vejcem (stačí i samotný bílek) a sypeme mákem, kmínem, seznamem, hrubou solí - dle Vaší obliby. V troubě vyhřáté na 160°C pečeme dohněda asi 20 minut. Po vyjmutí potřeme máslem a necháme zchladnout. Lze do těsta vmíchat nakrouhané syrové zelí nebo zelí kysané (zelníky), nebo drobné škvarky nebo osmažená cibulka.

Anna Bížová

Velikonoční masový chlebíček

těsto: 200 g polohrubé mouky, sůl, 100 g másla nebo hery, 2 lžíce mléka, 1 vejce. náplň: 300 g mletého masa - vepřové s hovězím napůl, 1 vejce, sůl, mletý pepř, majoránka, 2 stroužky česneku, 1 rohlík, 80 g šunkového salámu, 1 barevná paprika (nebo dvě půlky různých barev), zelená petrželka
Maso osolíme a okořeníme. Rohlík pokrájíme na kousky, navlhčíme mlékem a společně s vejcem přimícháme k masu. Česnek rozmačkáme, petrželku posekáme nadrobno a všechno promícháme s masem. Těsto zpracujeme rukama na vále. Přibližně třetinu oddělíme.  Větší část rozválíme na obdélník, kterým vyložíme vymazanou a vysypanou formu na srnčí hřbet. Do takto připravené formy urovnáme zhruba polovinu náplně. Na ni naskládáme kolečka salámu a na proužky pokrájené papriky. Přikryjeme zbytkem masové směsi. Zbytek těsta rozválíme na obdélník, kterým přikryjeme náplň ve formě. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme dozlatova, asi hodinu.

Jana Procházková

Soutěž pro Vás:

 
Vyhlašujeme soutěž pro vládce a vládkyně království kuchyňského č. 9, tentokráte na téma: Čokoláda 100 x jinak!