13. Z Vlčího kotlíku

21.12.2011 11:05

Nakládaný jelenův bůček od Borůvky

5 kuliček cel. čer. pepře, 5 lístků bob. listu, 1 kg vepř. boku, 12 stroužků česneku, marináda: 1 lžička ml. sl. papriky, 1 lžička grilovacího koření, 1 lžička  worc. omáčka, 15 stroužků česneku, 1 lžička chilli koření, 1 lžička kari koření, 1 lžička ml. čer. pepře, 2 lžičky vegety
Recept je vynikající za studena k vínu, pivu, nebo jako svačinka do chleba. Vaříme na páře. Do vody dáme bobkový list, česnek a celý pepř. Do parního nástavce, nebo na parní síto, položíme bůček a vaříme asi 105 minut. Připravíme si marinádu. Česnek prolisujeme a smícháme s ostatními surovinami. Uvařený bůček potřeme marinádou, zabalíme do alobalu a necháme 3 - 5 dní marinovat v ledničce. Čím déle, tím lépe. Nakládaný jelenův bůček krájíme na prkénku a podáváme k pivku nebo vínu.

Vaření.cz

 

Švestky kořeněné

150 ml suchého červeného vína, 4 lžíce tmavého octa, 100 g třtinového cukru, kousek skořice, 2 hvězdičky badyánu, trochu čerstvě drceného pepře, kousek zázvoru, 400 g švestek, hrst nasekaných jader z vlašských ořechů, 250 g Nivy nebo sýra s modrou plísní, 100 g listového salátů.
V hrnci svaříme ocet, víno a třtinový cukr. Přidáme všechno koření. Nastrouhaný zázvor ještě v ruce promneme a vložíme do hrnce. Vaříme na prudkém plameni 5 - 10 minut do zhoustnutí. Omyté, zralé (nikoliv přezrálé) švestky vložíme do sirupu, zeslabíme plamen a táhneme cca 8 minut. Lžičkou švestky obracíme, dokud se nepočnou švestky částečně svlékat. Omytý a odkapaný salát rozložíme na talíře, vložíme švestky, ozdobíme kostkami sýra a ořechy nahrubo nadrcenými. Zakápneme švestkovým sirupem. Můžeme konzumovat za tepla i za studena.

Bobřice

Pečený bramborák

50 dkg syrových brambor, 50 dkg vařených brambor, 10 dkg hladké mouky, 1-2 vejce, 5 dkg droždí, 1/8 l mléka, 15-20 dkg škvarků nebo vařeného uzeného masa, uzeniny nebo slaniny, česnek, majoránka, pepř, sůl
Droždí zmladíme v mléce, z rozstrouhaných brambor scedíme vodu, přidáme rozmačkané nebo ustrouhané vařené brambory, utřený česnek, majoránku, pepř, sůl, vejce a vykynutým droždím zaděláme těsto. Nakonec přimícháme škvarky nebo uzené maso. Těsto můžeme omastit také jen sádlem, ale štědře.Těsto nalijeme do vymaštěného pekáčku a necháme asi 1 hod. kynout. Při pečení pomastíme i na povrchu a upečeme dočervena.

Morticie