13. Z Vlčího kotlíku

26.03.2013 21:50

Na potlach, na vandr, na slezinu, na vodu...

Velikonoční bábovka pro mužský

500 g vepřové plece, 250 g uzeného bůčku, 2 velké stroužky česneku, větší hrst nakrájené pažitky a nasekané petrželové natě, 50 g droždí, 6 vajec, 500 g tvrdších žemlí, 3/4 l vývaru z masa, 2 lžíce mléka, špetka cukru, mletý pepř, muškátový oříšek, majoránka , sůl

Každé maso uvaříme zvlášť v osolené vodě. Měkké vyjmeme, necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky. Žemle nakrájíme na kostičky a zalijeme teplým vepřovým vývarem. Necháme vsáknout a přidáme nakrájené maso. Ochutíme pepřem, muškátovým oříškem, majoránkou, česnekem a solí. Z droždí, mléka a špetky cukru připravíme kvásek, který necháme vzejít. Do směsi masa a žemlí vmícháme žloutky ze 6 vajec, nasekané bylinky, vykynutý kvásek a nakonec vmícháme tuhý sníh ze 6 bílků. Urovnáme do dobře vymaštěného pekáče, nebo třeba také do vymazané a vysypané formy na velikonočního beránka. Necháme ještě chvíli kynout, vložíme do mírně vyhřáté trouby a upečeme. Velikonoční bábovku podáváme studenou.

Iveta Danešová

Utopenci na divoko

buřty nebo točený salám, na každé 2 buřty 1 středně velká cibule, 3 kuličky nového koření, půlka bobkového listu a podle chuti kuličky pepře, sladkokyselý nálev jako v základní variantě.
Oloupané buřty nakrájíme na kolečka. Vrstvíme do zavařovačky, prokládáme nakrájenou cibulí a kořením. Nakonec zalijeme horkým nálevem a necháme vychladnout, proležet.

Tina

Sekaná
3/4kg mletého masa (směs), 1/4 l vody, 20dkg uzeného bůčku, 2 vejce, 1 brambora (nastrouhat na jemno), 1 hrst strouhanky, 1 rohlík (na kostičky nakrájet), 1 cibule, 1 lžička sl. papriky, pepř, sůl, hladká mouka na vál, cibule, paprika mletá, 1 lžíce Hery.
Meté maso vložíme do misky, zalijeme vodou a mícháme, až se voda vsákne do masa. Necháme hodinu odstát.Vklepneme 2 žloutky. Přidáme ostatní suroviny, rukama propracujeme. Přidáme tuhý sníh. Uválíme dvě šišky, které položíme do pekáče na plátky bůčku. Pečeme 10 minut prudce, 20 minut mírněji.

Janča