15. Turistické Stampky

21.12.2002 22:49

     Stamp - medaile a štítky na hole

    - jsou dalšími z řady nových produktů firmy TURISTICKÉ ZNÁMKY s. r. o. "STAMPKY" jsme začali vyrábět v minulém roce a vstoupily do povědomí našich sběratelů jako geografická a historicky vzdělávací hra. Samotný vývoj nového systému začal v roce 2000. Vycházíme z více než desetiletých zkušeností tvorby Turistických známek. Principem sbírání STAMP štítků a medailí je totožná geograficky výuková sběratelská hra s použitím stejného lícového motivu na štítku i medaili (stejná ražba). Kovové štítky lze klasicky přibít na hůl nebo také díky silikonové samolepce přilepit na jakýkoliv materiál (například sešit, vitrína, album, batoh, součást oblečení, kapotu auta atd.).
    Navíc se vyhneme děrování, nutnému pro přibíjení štítků hřebíčky, které je podle nás určitým znehodnocením "numismatické" hodnoty klasicky ražených Stampek. Kdo by chtěl přesto Stampky přibít, může si sám bez problémů potřebné otvory prorazit. Průměr štítku i medaile je 4cm.
    Štítky na hole doporučená prodejní cena je 35,- Kč, medaile doporučená prodejní cena 69,- Kč vč. DPH.
    Stampky jsou umístěny na Turistických známkových místech, jejichž seznam vychází každé jaro v Atlase Turistických známkových míst a samozřejmě je uveden na webu www.stampky.cz.
    V žádném případě nechceme zdvojit sběratelský systém Turistických známek - Stampky nikdy nedosáhnou takového počtu a budou vždy spíše jen exklusivní alternativou pro ty turisty, kteří "dřevěným kolečkům" nepropadli a orientují se na kovové štítky.
    Stampky jsou členěny pomocí existujících geografických celků, z nichž mnohé jsou turistům důvěrně známé (pohoří, pahorkatiny, nížiny), jiné jsou ale používány méně a v praxi bývají často překrývány různými chráněnými krajinnými oblastmi, sdružovány do větších regionů a podobně. Sběratelská hra by měla přispět k lepší znalosti těchto zeměpisných a geomorfologických útvarů České Republiky. Jejich seznam s příslušností jednotlivých Stampek, tak jak budou postupně vytvářeny, lze najít na webu www.stampky.cz.