16. Náš tip na výlet

21.03.2001 22:28

P a n n a        

         Dnes vyrazíme do Českého Středohoří. Super nástup je výstup z autobusu (z Ústí n. L.) ve vesničce Rýdeč. Ze silnice nás žlutá značka vede pod kopcem, který má svůdný název "Panna" (593,8 m. n. m.).

         Pokud jsi ten správný magor, nezbývá ti než začít útok nahoru po skaliskách až na vrchol, kde stávala zřícenina hradu z roku 1421. Husité Pannu dobyli roku 1423 a měli zde posádku až do roku 1437, kdy byl hrad rozbořen. Výhled nic moc a tak cestou necestou zase dolů na zelenou značku do vsi Řepčice. Nejlepší je to švihnout po silnici a dostat se zpět na zelenou značku pod Trojhoru (i když výstup na ní je dost dobrej) a pokračovat do Staňkovic. Bacha! Jezdí se tu na motorkách zásadně bez papírů.

        A začíná další stoupák na Dlouhý vrch, který nás po svém hřebeni dovede až k hlavnímu vrcholu Křížové hory (272 m. n. m.). Konečně je tu jakýs takýs výhled.

        Potom zase dál do Žitenic. Zde stojí starý zámek založený ve 14. století Vyšehradskými probošty. Dnes je zde Státní archív Litoměřic se studovnou (od roku 1962). I hospodu tu najdete. Skála Kočka má něco do sebe a kočku fakt připomíná.        

         Závěr výletu patří rozhledně Mostka (272 m. n. m.). Výhled na Litoměřice a České Středohoří je velmi dobrý a i "Cmunda po Kaplicku" je dobrá, protože k rozhledně patří i restaurace.        

         No a to už jsme v Litoměřicích. Městě, které je považováno za nejhezčí v Severních Čechách. Ale o Litoměřicích někdy příště.

        Vlak nás pohodlně odveze do Ústí nad Labem.



P.S.: Celá cesta měří 16 km a tak to zvládne i batole.

Míňa