09. Bylinky čarodějky Morticie

21.06.2008 10:49

Sarurejka

Latinský název: Satureja hortensis L.

Hlavní složky: silice, třísloviny, hořčiny

Polarita: mužská    

Živel: vzduch

Vládce: Merkur

Vlastnosti: hřejivé a vysušující

Kuchyňské použití: koření - zvěřina, paštiky, vepřové maso. Saturejka je nedílnou součástí balkánské kuchyně, ale oblíbená je i v staročeské kuchyni. Charakterizuje ji peprná chuť, která však nedráždí žaludek. U lidí, kteří nemohou pepř, rostlinka skvěle nahradí jeho aroma.

Lidové názvy: čabr, čibr, saturyje.

Pěstování:
Silně aromatická drobná bylinka s úzkými čárkovitými listy. Květy má bílé, růžové nebo fialové. Polootužilá letnička se sama vysemeňuje a má pálivou a mírně hořkou chuť. Dorůstá výšky 45 cm. Na konci jara se semena vysévají na stinné místo. Semeno jen lehce vtlačte do země. Rozmnožuje se dělením trsů na jaře nebo na podzim. Stonkové řízky v létě. Lze pěstovat v bytě. Včas seříznout, aby nezdřevnatěla. Saturejka horská má zvonovitý kalich a daří se jí lépe na skalnatých stráních.

Sběr:
Sbírají se nať během celého roku.

 

Lékařské použití:
Povzbuzuje chuť k jídlu, při lehkých poruchách trávení. Ovlivňuje trávení, nadýmání, průjem, průduškové astma. Působí jako mírné kardiotonikum, tlumí tachykardie, a snižuje krevní tlak. Máčením ve víně - nápoj povzbuzující organismus (po horečkách). Má uklidňující vliv na nervovou soustavu a působí močopudně. Zahání žízeň u diabetiků. Léčivé účinky má při křečích. Působí protizánětlivě, kloktadlo, dezinfekčníá prostředek. Povzbuzuje chuť k jídlu a čistí pleť.

 

Emocionální použití:
Posiluje mysl.

 

Magické a rituální použití:
Využití rostlinných sil:  duchovní síly, mentální síly

 

RECEPT

Tlumení  žízně diabetiků - nálev 4x denně či tinktura 4x denně 20 - 25 kapek.

Zdroj: Kniha Světla, autor: Morticie Danešová, r.v. 1999