18. Masopust 2000

21.03.2000 16:02

 

Masopust 2000 - Cvrček

Když jsem začátkem ledna přijímala pozvání na letošní Masopust, věděla jsem, že se nudit nebudu. Odjezd byl již v pátek 18. 2. 2000. Ve složení já (Cvrček), Štěně, Fox, Vlčice a Frenky jsme dorazili již za tmy na předem vyhřátou Foxovic chatu. Ten večer probíhaly poslední úpravy masek (Fox nařezal hadici od pračky a Vlčice ty kousky namotávala na špagát, pak přišívala červené pruhy na sako). A taky se slavilo. Důvod k oslavě také byl. Vždyť ten den se Fox dozvěděl, že je nastávajícím otcem. Přestože skoro všichni tvrdili, že jsou po večeři a že nemají hlad, slupli šišku sekané jako nic.  Štěně a spol. se zbláznili a připíjeli na dvojčata. Trochu pozdě, protože Vlčice se chlubila fotkou svého miminka z ultrazvuku na kterém bylo evidentně jedno děťátko.

        V sobotu ráno v 8:00 jsme vstali a po snídani, kterou připravil Cvrček, dorazil Čertík. Poté jsme se vymódili a mohli jsme vyrazit.  Je nezbytné Vám vylíčit, kdo se jak vymódil. Štěně si vzpomněl na svá mladá léta a oblékl si pionýrský kroj, nezbytnou rekvizitou byla dětská tahací harmonika, nádherná manžestrová čepička a červené tvářičky poseté pihami byly vůbec to nejlepší. Aby nám nezmrzl měl přes sebe přehozený světlý vaťák ozdobený pionýrskými odznaky.  Frenky zvolil masku "Hadicového muže". Prostě a jednoduše se oblékl do šedé prošívané vložky do kabátu a omotal se špagátem s nařezanými kousky hadice a na hlavu si narazil buřinku. Fox samozřejmě  nezůstal pozadu a řka, že "hadicový muž"  potřebuje krotitele, oblékl si černé sako s červenými pruhy, cylindr na hlavu, buben a důtky, kterými "hadicového muže" proháněl. Čertík nemohla vymyslet nic lepšího, než že půjde za čertici. Na hlavě měla krásné rohy s červeným karafiátem, na sobě teplý kožíšek. Dále  krásnou dřevěnou velkou vidlici a těžký řetěz, který jí opravdu moc slušel.  No a já jsem na sebe navlékla staré hadry, omotala se různými šátky a korálky, zmalovala se jak prodejná žena a byla za mě perfektní cikánka. Ještě, že mi Fox půjčil tamburínu.
        Vlčice měla připravenou masku "Hadí královny". Dlouhé šaty byly pošité hady, na hlavě měla mít zlatou korunku s hady a zlaté žezlo, kolem kterého byl ovinut kdo jiný než had. Doplňovat masku měl příčes s černými vlasy dlouhými pod pás a plášť. V jejím stavu seskakování z Avie nepřipadalo v úvahu a tak se masopustního reje nezúčastnila a starala se o teplo domácího krbu (hlavně o dobrou baštu k obědu).
        Masopust začal v Homoli u Panny projevem starosty atd. Odtud se vydali všichni na cestu po okolních vesničkách a osadách. Zastavovalo se před domy a hrálo se lidem pro radost, za to jsme byli odměňováni masopustními koblihami, chlebíčky, sem tam nějaký  panáček dobré  tekutiny  na zahřátí či od nadšených německých občanů  teplými párečky.
    Také se zastavovala auta a vybírala se tzv. masopustní daň, která se poději dala do tomboly.
        Veselí bylo opravdu bujaré. Děti se vozili na koňských povozech, dospělí v hasičské Avii a někteří šli prostě pěšky. My jsme se přidali k muzikantům, kteří hráli lidem před domy a přáli si hodně zdraví s hostiteli.
        Fox pokřikoval na kolemjdoucí: "Přistupte blíže, uvidíte, co jste ještě neviděli, uslyšíte, co jste ještě neslyšeli! Hadicový muž - jediný na světě, kříženec mezi chřestýšem a automatickou pračkou! Zatancuj hadicový muži!" Fox popohnal Frenkyho důtkami a Frenky tancoval, panáčkoval a dělal opičky.
        Cikánka zvala na "bezvadnou" jízdu na lochnesce, na střelnici a na houpačky.
        Pionýr pěl své ruské pionýrské písně a Čertík chrastil řetězem. No prostě - byla to jízda.
        Perfektní tečkou byl country bál, na kterém hrála sice mizerná muzika, ale byla alespoň sranda. Čertík se ukázala jako hotová ďáblice při obraně dvou míst u stolu. Na country bál za námi dorazil Dobeš a Merlin. Přisedli k nám jedni ze sponzorů Masopustu 2000 Jana a Pepa Radičovi z ranče Babiny II, kde mají ekofarmu. Všichni zakoupili spoustu lístků do tomboly. Přestože náš stůl byl plný spoustou rozložených lístečků  nevyhrál  z nás ani jeden. Od ostatních stolů vyhráli 2 - 4 lidé. Hlavní cenu si odnesl starostův syn. Také zde byl vyhlášen každoroční tahoun roku. Člověk záslužný za kulturní i jiné akce v obci Homole u Panny.
        Masopust všem vřele doporučuji. A na závěr pár obrázků ... Fotogalerie

        - CVRČEK -          

        Vzpomínka na Masopust 1999

        Merlin ............chirurg
        Tetřev .............kovboj
        Vlčice .............wiccanská čarodějnice
        G. Fox ............chirurg              

        Vzpomínka na Masopust 1998

        Vlčice .........Morticie z Adams family
        G. Fox ..............agent STB                

        Vzpomínka na Masopust 1997

        Vlčice .........Čertice (původně Ďáblice)
        G. Fox ...........Pirát (původně motorkář)

       
        -VLČICE-