09. Bylinky čarodějky Morticie

21.12.2002 12:28

    Zeměžluč lékařská

    Latinský název: Anthemis nobilis (Centaurium erythrea)
    Hlavní složky: éterické oleje, kyselina valerová, flavonoidy, třísloviny
    Polarita: mužská
    Živel: oheň
    Vlastnosti: hřejivé a vysušující
    Jiné použití: dekorativní a kosmetické

    Pěstování:
    Roste planě na pasekách, v řídkých křovinách, na mezích a stráních, vždy na stanovištích s dostatkem vláhy. Jednoletá až dvouletá bylina. Dorůstá do výšky 50 cm. Kvete v létě.

    Sběr:
    Sbírá se kvetoucí nať a suší se ve stínu při teplotě max. 40 °C. Správně usušená droga je bez pachu, velmi hořké chuti.

    Lékařské použití:
    Žlučové kameny, zánět jater, žaludeční nevolnosti, nechutenství, poruchy trávení, hubení jakéhokoli druhu parazitů, při opakujících se horečkách a odvodňování, pročisťuje krev, při léčení dny, revmatismu a svalových křečí. Pomáhá při opožděných menstruacích a děložních bolestech, včetně porodních. Zlepšuje krevní obraz u chorob bílé krevní složky. Při předávkování vzniká pocit ošklivosti až nutkání na dávení. Zbavuje tělo zloby, svoji hořkostí způsobuje vyšší vylučování žluči v játrech a žlučovém měchýři.

    Emocionální využití:
    Působí na solární plexus a krční čakru. Doporučuje se lidem váhavým a nesmělým, bojácným nebo opatrným. Uplatňuje se při stavech zuřivosti, sebeosočování, náladách. Napomáhá nalézt sebejistotu.

    Magické a rituální použití:
    Rituály odvahy, vytrvalosti, dlouhé cesty. Bylina svatojánských ohňů, u nichž se scházely ženy. Kouř doutnající zeměžluče odhání hady.

 

Recepty

Zažívací potíže
30 g natě zeměžluče
Celé množství přelijeme 0,5 l vroucí vody. Necháme pod pokličkou louhovat 5 - 10 minut. Před každým hlavním jídlem pijeme 1 šálek.

Snížení horečky
Polévkovou lžíci byliny přelijeme šálkem vroucí vody a necháme 10 minut pod pokličkou louhovat. Pijeme 3 šálky denně vždy 10 až 15 minut před jídlem.

Zadržení menstruační periody
5 g myrhy, 5 g zeměžluče, 5 g šalvěje
Přísady pečlivě rozmělníme a 2,5 g této směsi přidejte k čaji z kopřiv.

Nadměrné maštění a vypadávání vlasů
80 g zeměžluče
Vše přelijeme 0,5 l st. vody, přidáme 0,3 l octa a promícháme. Necháme 2 hodiny louhovat. Přivedeme k varu, odstavíme a 15 minut louhujeme pod pokličkou. Přecedíme a plníme do lahví. Ob den lehce masírujeme vlasovou pokožku.

 

Zdroj: Kniha Světla, autor: Morticie Danešová, r.v. 1999